Øre / hørelse / tinnitus / svimmelhed

Øre-, næse- og halslægerne på Privathospitalet Mølholm behandler alle godartede lidelser på højeste nationale niveau. De tilknyttede speciallæger har alle en langvarig baggrund som overlæger på flere af landets største og mest velrenommerede øre-, næse- og hals-afdelinger.

Specialet tilbydes i: Vejle Aarhus
Kontakt sekretæren:

Øregangsknuder og forsnævret øregang

Hvordan virker øret?

Øret består af det ydre øre, øregang, mellemøret og det indre øre. Tre mellemøreknogler danner forbindelsen mellem trommehinden og det indre øre. Knoglerne er i forbindelse med hinanden med små led og hedder hammer, ambolt og stigbøjle. Hammeren sidder i trommehinden, ambolten er den midterste knogle, og stigbøjlen sidder i det ovale vindue, som er forbindelsen ind til det indre øre. Lyden ledes via det ydre øre og øregangen til trommehinden. 

Lyden bevirker, at trommehinden vibrerer. Vibrationerne overføres derefter gennem mellemøreknoglerne til det indre øre, hvor nerveceller befinder sig. De signaler, der opstår i nervecellerne i det indre øre, transporteres til hjernen via hørenerven, hvor de fortolkes som lyd.

Hvad er øregangsknuder og forsnævret øregang?

Øregangsknuder, der også kaldes øregangseksostoser, er en godartet lidelse, hvor knoglen i den benede del af øregangen fortykkes og derfor gradvist forsnævrer øregangen. Knuderne består af knogle og er derfor lige så hårde som ben. De opstår ofte hos personer, som gennem længere tid har været udsat for koldt vand, altså vinterbadere, surfere, dykkere eller vandskiløbere, men hos andre er der ikke nogen umiddelbar årsag.

En forsnævret øregang kan være delvist medfødt og delvist erhvervet grundet infektion i øregangen.

 

Hvordan diagnosticeres lidelsen?

Hvis du har problemer fra øregangen, skal du ses af en øre-næse-halslæge. Du vil blive kigget i øret med mikroskop og får lavet en høreprøve. Den forsnævrede øregang tilstoppes let af vand ved badning, ørevoks eller afstødninger fra øregangen, og dette medfører nedsat hørelse. Den smalle øregang danner også et fugtigt miljø i øregangen, og der derfor øget tendens til infektioner i øregangshuden. Der kan opstå smerter, flåd af betændelse, nedsat hørelse og i slemme tilfælde feber.

 

Hvordan behandles øregangsknuder og forsnævret øregang?

Øregangsknuder behandles ved en operation. Ved operationen løftes huden over knuderne midlertidig af, og den underliggende knogle afbores, indtil øregangen har normal størrelse. Herefter placeres huden igen til dække af knoglen. Ved en forsnævring af den yderste del af øregangen, der består af hud og brusk, udføres en operation (en plastik), der gør øregangen større.

 

Formålet med operationen

Formålet med operationen er at genoprette den normale størrelse af øregangen.

 

Hvordan udføres operationen?

Operationen udføres i fuld bedøvelse. Operationen foregår gennem øregangen. Ved et lille snit i øregangens hud klappes huden over øregangsknuden til side, og knuden afbores. Trommehinden beskyttes ofte af en tynd plastikskive for at undgå perforation. 

Ved forsnævring i den yderste del af øregangen spaltes denne, og der fjernes fortykket underhud og som regel noget brusk.  Der sluttes af med, at der lægges lidt geléagtigt materiale til at støtte huden og lukke defekter i øregangen. Derefter anlægges flere gazebindsstrimler med salve i øregangen, som senere skal fjernes.

 

Hvor vellykket er operationen?

Operationen afhjælper stort set altid de problemer, der er med forsnævret øregang. Sjældent kan det, specielt ved problemer i den ydre (perifere) bruskede del af øregangen, være nødvendigt at gentage indgrebet.

 

Mulige komplikationer

Der er nogle få risici, som du skal være opmærksom på, men disse potentielle komplikationer er sjældne.

  • Infektion
    Infektion i det opererede øre er sjælden. Hvis der kommer tiltagende smerte i øret eller betændelse fra øregangen, skal du kontakte os på nummer 87 20 30 40.
  • Skade på trommehinden
    Under operationen beskyttes trommehinden ofte af en tilpasset plastikskive, men hvis knuderne i øregangen er store og strækker sig helt ind til trommehindeniveau, er der en lille risiko for perforation (under 1%) af trommehinden.
  • Høretab
    Høretab i forbindelse med operationen er en teoretisk mulighed, da boringen i øregangen larmer, men ses meget sjældent i praksis (under en ud af tusind). Der laves altid kontrol af hørelsen efter operationen.
  • Tinnitus
    Sjældent kan der opstå tinnitus i forbindelse med operationen (under 1%). Hvis der er tinnitus før operationen, afhjælpes eller dæmpes den hos ca. halvdelen, hvis hørelsen bliver bedre. Hos nogle vil den være uændret, og sjældent kan den blive mere udtalt. 

Gør det ondt?

Det kan gøre ondt i øret efter indgrebet, men smerterne kan kontrolleres med den medicin, som du får med hjem, og ved at du sover med hævet hovedgærde.

 

Hvad sker der efter operationen?

Du kan gå hjem en til to timer efter operationen. Du må ikke selv køre. Der kan i det første døgn komme lidt blod fra øregangen. Nogle gange kan en gazestrimmel falde ud i ugerne efter operationen, det gør ikke noget, og så har den opfyldt sit formål. Hvis gazen falder ud, så den ses tidligt efter operationen, er det fornuftigt at sætte den forsigtigt på plads med enden af en ren lillefinger. Gazen i øregangen vil blive fjernet af lægen på Mølholm efter 1-3 uger afhængigt af omfanget af operationen, og nogle gange anlægges der en ny gazestrimmel med salve i yderligere 2 uger.

Du bør holde øret tørt de første uger. Brug eventuelt vandskyende vat ved brusebad og hårvask. Hørelsen kan først vurderes, når gazen er fjernet, og derfor er første høreprøvekontrol efter 2-3 måneder. Du bør kontakte os, hvis der i efterforløbet pludselig opstår yderligere smerter, feber eller nedsat hørelse. 

 

Hvor længe skal jeg være sygemeldt?

Du skal holde fri et par dage, hvis du har let arbejde. Hvis arbejdet er fysisk krævende, hvis der er fare for at få støv eller lignende i øret, eller hvis du har øget smitterisiko på dit job, skal du være sygemeldt i 14 dage.

 

Hvis du har problemer eller spørgsmål, så kontakt os på 87 20 30 40.

Speciallæger og behandlere

Ja tak, jeg vil gerne kontaktes vedrørende booking af tid.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.