Næse og bihule

Øre-, næse- og halslægerne behandler alle godartede lidelser på højeste nationale niveau. 

De tilknyttede overlæger har en langvarig baggrund fra flere af landets største og mest velrenommerede øre-, næse- og halsafdelinger. 

Specialet tilbydes i: Vejle Aarhus
Kontakt sekretæren:
Næsen bliver undersøgt minutiøst, og lægen tager billeder af din næse fra alle vinkler. Herefter laves der et eller flere simulationsbilleder af, hvordan din næse kan komme til at se ud, inden en eventuel næsekorrigerende operation.

Claus Gregers Petersen fortæller om kosmetisk næseoperation

Hvad er en kosmetisk næseoperation?

En kosmetisk næseoperation er en operation på næsens ydre, som primært udføres med henblik på at forbedre næsens udseende.

Målet er at skabe et naturligt resultat, der er i harmoni med resten af ansigtet. Operation på næsens ydre kan også udføres med henblik på at forbedre luftpassagen igennem næsen. I de fleste tilfælde kan man både forbedre næsens udseende og funktion i samme operation.

 

Hyppigste årsager til ønsker om en kosmetisk næseoperation

  • Følger af tidligere brud eller skade på næsen
  • Næsen er skæv eller krum
  • Hump (bule) på næseryggen
  • Sammenfald af næseryggen (saddel)
  • Næsen er generelt for høj
  • Næsen ser for lang eller for kort ud
  • Næsetippen er for tyk, bred, rund eller asymmetrisk
  • Næsetippen hænger (hekse næse)

Undersøgelse før næseoperation

Jeg vil anbefale, at man kigger på billeder af sin næse fra flere vinkler inden konsultationen. Det er også en god ide at kigge på nettet efter før og efter billeder og evt. selv lege med et simulationsprogram.
Jeg vil spørge dig om, hvad du er utilfreds med ved din næse.
De fleste har overvejet det i mange år og ved præcis, hvad der er galt med næsen, og hvad de ønsker ændret. Andre synes blot, at næsen er grim, fordi den er for stor eller for bred.
Jeg vil undersøge næsen grundigt og tage billeder fra alle vinkler.
Herudover laver jeg et eller flere simulations billeder af næsen. Det vil sige, at man ændrer på billedet med henblik på at vise, hvordan et optimalt resultatet ville være. Simulations billedet er ikke en garanti for resultatet, men en god måde at finde ud af, hvad du kunne ønske dig. Simulations billeder er bedst fra siden (i profil), idet der er ens baggrund bag næsen. Simulations billeder forfra er sværere at lave pæne, men kan nogle gange alligevel give en forståelse for, hvad målet er.
Selvom jeg næsten altid laver et resultat, der er meget tæt på simulations billedet, skal man huske, at der næsten altid vil være en lille forskel.

 

Se "Før og efter" billeder, indenfor kosmetisk næsekirurgi/næseoperationer 

 

Hvordan udføres operationen

Der er to overordnede teknikker

Den lukkede teknik:
Her lægges alle snittene indvendigt i næsen og giver dermed ingen udvendige ar. Strukturerne på næseryggen og tippen kan nås igennem disse snit, som til sidst syes med selvopløselige tråde.


Den åbne teknik:
Her lægges et lille snit tværs over huden mellem næseborene, som forbindes med indvendige snit i næsen. Huden løftes forsigtigt fri over i tippen og næseryggen, hvorefter strukturerne kan ændres. Til slut lægges huden på igen, og snittet mellem næseborene syes med en meget tynd tråd. Hvis snittet er syet præcist, heler det normalt flot. Det kan dog i nogle tilfælde give en synlig kant.

 

Hvorfor vælge den ene teknik frem for den anden?
De fleste eksperter er enige om, at man kan lave fantastiske resultater med begge teknikker. Fordelen ved den lukkede teknik er, at man undgår arret og generelt bruger færre bruskimplantater. Herved undgår man at hente brusk fra øret og i sjældne tilfælde et ribben.
Fordelen ved den åbne teknik er bedre overblik over næsens strukturer. Herudover er det lettere at lære denne teknik.

 

Jeg har benyttet begge teknikker i en del år, men bruger nu udelukkende den lukkede teknik. Det giver mig en bedre mulighed for at vurdere det endelige resultat under operationen. Det er også vigtigt for mig at bruge så få bruskimplantater som muligt. Bruskimplantater kan forskyde sig og blive synlige og giver en mere stiv og unaturlig næse. Det er meget vigtigt for mig, at næsen både ser harmonisk ud og føles naturlig.

 

Efter operationen

Ved afslutningen af operationen lægges strips (plasterstrimler) over næsen og herover en plastik skinne. Jeg bruger meget sjældent tamponader eller silikoneplader i næsen. Det vil sige, at man kan trække vejret igennem næsen umiddelbart efter operationen. Der kan dog komme hævelse og skorper, der stopper næsen delvis til. Herudover vil det normalt sive lidt med blod fra næsen, specielt det første døgn. Smerter er overraskende sjældent et problem.
Skinnen og plasteret fjernes efter ca. en uge.
Man skal forvente en del hævelse ved næseroden og ned langs kanterne af skinnen. Blålig misfarvning omkring øjnene er også normalt. Det topper efter 2 døgn, hvorefter der ikke sker det store de næste par dage. Herefter forsvinder en stor del af hævelsen hurtigt, og når skinnen fjernes efter en uge, er næsen stadig lidt hævet, men ikke noget omgivelserne vil tænke over. De blå misfarvninger er nu blevet lidt mere gullige og ligger som regel under øjnene. De forsvinder helt i løbet af to til tre uger efter operationen.
Næste kontrol er efter tre måneder, hvor vi stort set har det endelige resultat. Man kan dog se en ganske let skrumpning af vævet op til et år efter operationen.
Det er vigtigt at undgå ting, der får næsen til at hæve op. Undgå at få hovedet nedad og undgå at få pulsen op de første 4 uger. Man må ikke bruge briller de første 6 uger og ikke lave sport, hvor der er risiko for at blive ramt på næsen de første 3 måneder.


Risiko og komplikationer

En næseoperation er teknisk meget krævende, og hvis patienten er opereret før, er det ekstremt komplekst. Specialisering og lang erfaring er nødvendig for at kunne levere forudsigelige resultater. Den hyppigste risiko ved næsekirurgi er, at det kosmetiske resultat ikke er tilfredsstillende eller ikke lever op til patientens forventninger.
En supplerende operation, som typisk vil være en lille justering, kan være nødvendig. Ofte kan det laves i lokalbedøvelse. At der er behov for en justering betyder ikke, at den første operation nødvendigvis har været udført dårligt. Selv hos de mest rutinerede næsekirurger er der behov for justeringer i mindst 5% af tilfældene. Justeringer laves typisk først et år efter operationen, idet man afventer det endelige resultat.
Komplikationer som uacceptabel blødning, infektion og misfarvninger ses sjældent.

 

Hvordan vælger man den rette næsekirurg?

Det er utrolig svært at være patient, når man selv kan vælge frit. Der findes ingen topscorer liste, der kan bruges til noget fornuftigt. De fleste søger på nettet eller i kosmetiske grupper, men hvad skal man lede efter. Man kan overveje at starte med at sortere dem fra, der får megen kritik. Eller bedre, kigge på dem der bliver anbefalet og rost.
Jeg synes, at man skal kigge på før og efter billeder på nettet. Hvis kirurgen er stabil i sin teknik og resultater, vil man kunne se en stil og dermed kunne overveje, om man kan se sig selv i denne stil. Omvendt, hvis man ikke bryder sig om billederne, skal man holde sig langt væk. Man kan roligt regne med, at kirurger lægger billeder på nettet, som de synes er gode eller acceptable. Nogle kirurger kan være teknisk dygtige, men har bare en anden æstetisk sans end dig. Når jeg kigger på nettet efter billeder, finder jeg det langt lettere at finde dårlige resultater end gode.

 

Skal man tage til udlandet?

Mange skriver om det på nettet. Typisk skriver de, at næsekirurgerne laver for få operationer i Danmark til at blive dygtige, og at man hellere skal tage til f.eks. Tyrkiet eller Libanon. Det er også korrekt, at patientvolumen disse steder er enorm, men det er ikke ensbetydende med, at de alle laver gode resultater. Problemstillingen er fuldstændig den samme som i Danmark. Nogle er dygtige, specialiserede og erfarne, andre er ikke. Det bliver ikke lettere at vælge den rigtige i et fremmed land. Hvis man overvejer at tage til udlandet og ikke stammer derfra, skal man tage kulturen, sproget og måden at kommunikere på med i betragtning.


Prisen betyder selvfølgelig også meget, og det er ikke svært at finde lavere priser i Tyrkiet end i Danmark. Man skal bare huske, at pris og kvalitet meget ofte hænger sammen. De velrenommerede klinikker i udlandet ligger prismæssigt langt over deres kolleger. Det betyder også noget, om klinikken ligger i en hovedstad eller en mindre by med billigere husleje og måske billigere arbejdskraft.
Mange kommer heldigvis glade hjem med et godt kosmetisk resultat. Problemet er dem, der ikke er tilfredse, og det er dem, jeg ser til en ny operation. De har ofte meget svært ved at få kirurgen i tale, og når det lykkes, ønsker han/hun selvfølgelig at se patienten. Det udløser flybillet, hotel og fri fra arbejde. Pludselig bliver det meget dyrt og besværligt.

Når man endelig har fundet en kirurg, kommer det vigtigste. Man skal ved samtalen være overbevist om at kirurgen har forstået, hvad man ønsker, og man skal have tillid og føle sig i gode hænder. Hvis det er tilfældet, er der en rigtig god chance for et godt resultat og en glad patient.

Min baggrund og erfaring

Claus Gregers Petersen

Klinikchef, speciallæge i øre-, næse- og halssygdomme

 

Jeg er subspecialiseret i Rhinologi, som er sygdomme og kirurgi i næse og bihuler.

Modtog i 2003 et fellowship i ansigtsplastikkirurgi igennem European Academy of Facial Plastic Surgery (EAFPS), som den eneste fra Danmark indtil nu,  og tilbragte 6 måneder hos flere rhinologiske eksperter i Europa og USA. Siden 2001 har jeg udelukkende beskæftiget mig med kosmetisk og funktionel næsekirurgi, endoskopisk bihulekirurgi, snorken og søvnapnø.
Jeg har udført mere end 4000 kosmetiske næseoperationer hvoraf ca. 300 er på patienter født med læbeganespalte.​

 

LÆS MERE

Speciallæger og behandlere

Ja tak, jeg vil gerne kontaktes vedrørende booking af tid.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.