Om hudsygdomme

Hudens alder

Gennem årene forandrer ansigtshuden sig på grund af både eksterne og interne faktorer. De interne faktorer er relateret til de gener, som vi har med os fra vore forældre. De eksterne påvirkninger er f.eks. sol, rygning, forurening, sygdom og stress.

 

Vore gener og vores alder giver huden et bestemt udseende som vi kalder hudalderen. Når huden ser ældre ud end vores biologiske alder, skyldes det de eksterne påvirkninger. Skaderne, som de eksterne påvirkninger har tilført vores hud, kan vi med forskellige behandlinger reducere eller fjerne, således at huden forbedres og kommer til at svare til den biologiske alder. Når hudalderen svarer til den biologiske alder, ser vi friske ud, godt ud, og det er derfor, at man kan være smuk i alle aldre. Hvorimod en hud, som syner ældre end ens biologiske alder, kan se trist og træt ud, hvilket betyder at vore omgivelser synes at vi ser triste og trætte ud - selv om vi slet ikke er det.


Vi vil helst se ud, som vi føler os - hvis man føler sig ung indeni, vil man også gerne se ung ud uden på. Man vil gerne se ud, som man føler sig. Der skal være balance mellem den indre og det ydre.


Ved en forundersøgelse vil vi sammen med dig finde ud af, hvad du kunne tænke dig anderledes og hjælpe dig med at få gjort din hud friskere og flottere igen.


Det, vi kan forandre, er altså de alderstegn, vi får pga. eksterne påvirkninger fra bl.a. sol, rygning, forurening, sygdom og stress. Disse påvirkninger viser sig ofte i huden som ekstra linjer, rynker, slap hud, karsprængninger, pigmentskjolder og i det hele taget et lidt træt og trist udseende.

 

Hvad er hudkræft - og forstadier hertil

I de senere år er tilfælde af modermærkekræft mere end fordoblet, og kurven stiger fortsat. Modermærkekræft er nu blevet den hyppigste kræftform blandt de 15-34 årige kvinder, og den næst-hyppigste kræftform blandt unge mænd, skriver Kræftens Bekæmpelse på deres hjemmeside. Hvert år registreres 1.350 nye tilfælde af sygdommen, og mere end hver anden dag dør en dansker af modermærkekræft.


Ifølge Kræftens Bekæmpelse er almindelig hudkræft stadig Danmarks hyppigste kræftform, og knap 85.000 danskere har været i behandling for sygdommen. Har man én gang haft almindelig hudkræft, er der ca. 30 pct. risiko for, at sygdommen dukker op igen et nyt sted. Heldigvis overlever næsten alle almindelig hudkræft.

Hudkræft kan dreje sig om

  • modermærkekræft
  • basalcellekræft og
  • forstadier til hudkræft (aktiniske keratoser)

 

Modermærkekræft viser sig oftest hos personer, som har mange brune pletter spredt rundt på kroppen. Det kan også opstå hos personer, som har været meget udsat for sol gennem årene og har udviklet brune pletter. Du opdager det selv, fordi en af pletterne forandrer sig, den er blevet mørkere, større eller er begyndt at klø. Men da disse pletter sidder spredt over hele kroppen og ikke alle pletter er til at få øje på, er det en god ide - hvis man har mistanke om at en af pletterne har forandret sig - at henvende sig til en hudlæge. Hvis man har mange pletter, kan man med fordel gå til hudlæge en gang om året, så lægen kan følge, om en af pletterne forandrer sig. Modemærkekræft fjernes med kirurgi.


Basalcellekræft viser sig oftest hos personer som har fået for meget sol gennem tiden. Basalcellekræft ligner en lille "bums", huden er forhøjet i området, det er ikke brunt, det kan væske af og til fra midten af området ligesom fra en bums, men dog uden at man kan klemme noget ud eller fjerne det. Det kan være lidt rødt og eventuelt klø lidt. Basalcellekræft er ikke farlig, hvis den fjernes i tide, for så er risikoen for, at den vokser dybere ind i huden meget lille. Basalcellekræft kan enten fjernes ved kirurgi, laser eller ved Photo Dynamisk Terapi.


Else Marie Lissau, lasersygeplejer fortæller: "Jeg har selv fået en fjernet ved øjet, da jeg var 30 år gammel. Jeg opdagede det, da jeg fik en "bums" ved øjet, som ikke ville gå væk. Jeg henvendte mig ikke selv til en hudlæge, men da jeg arbejdede på en operationsafdeling i Bern i Schweiz, var der en af lægerne, som mente, at den skulle man fjerne. Og heldigvis, det er væk! Man kan nu kun skimte et lille ar i området."


Forstadier til hudkræft ses på meget soludsatte steder på kroppen. Meget ofte i ansigtet, på kinderne, på tindingeregionen, og hos mænd med ikke så meget hår er skalpen meget udsat. Forstadier til hudkræft viser sig ved, at der er små områder på huden 2-5 mm store, som er røde, skaller ind i mellem, lidt tørre og lidt ru at røre ved. De er ikke altid synlige, men de kan som regel næsten altid føles, hvis man fører fingeren let hen over området. På personer som har fået meget sol, ses de også på brystet, forsiden af underbenene og på oversiden af underarmene.


Forstadier til hudkræft udgår fra overhuden og derfor meget overfladisk beliggende, de er derfor også meget lettere at fjerne. Det er vigtigt, at de fjernes, da de ellers kan vokse ind i huden og give rigtig hudkræft (spinocellulært carcinom). Hvis man har mange forstadier, er den bedste behandling Photo Dynamisk Terapi, hvis kun der er en enkelt, kan man fjerne dem med en laser. Det er også muligt at fryse dem bort, men dette resulterer ofte i hvide ar i huden, da cellerne, som danner pigment, ikke kan lide at blive frosset og derfor dør af behandlingen.


Læs mere om: Hudkræft, forstadier og BCC - standard PDT

 

Undersøgelse for hudkræft

HudCenter Mølholm på Privathospitalet Mølholm ser alvorligt på udviklingen i hudkræft, og vil gerne være med til at gøre sit for at forebygge og reducere antallet af hudkræft-tilfælde. 


Vi laver mange kosmetiske behandlinger på klinikken, hvor vi rådgiver vores patienter om risikoen ved ukritisk og langvarig solbadning og solskoldning og fortæller om de skader, som soldyrkning forårsager. Vi ser det derfor også som vores opgave at hjælpe med at diagnosticere og behandle hudkræft.


Personalet på HudCenter Mølholm er specialuddannede i at undersøge huden fra top til tå. Alle pletter på huden undersøges i et dermatoskop. I dermatoskopet ses hudens struktur, pigmenternes (hudens egne farvestoffer) beliggenhed i huden, blodkarrenes form og andre strukturer, som kan fortælle, om der er risiko for hudkræft. Denne undersøgelsesform, også kaldet Pattern Recognition, er den nyeste form for diagnosticering af hudkræft og anvendes på HudCenter Mølholm, Privathospitalet Mølholm.


Giver undersøgelsen anledning til mistanke om hudkræft, kan man enten gå til egen læge med henblik på videre behandling i det offentlige system, eller man kan få det behandlet på Privathospitalet Mølholm:

  • Ved mistanke om modermærkekræft vil modermærket blive fjernet og sendt til undersøgelse. Efter operation skal man gå til kontrol i de efterfølgende år, da der er risiko for, at det kan komme igen
  • Drejer det sig om basalcellekræft, fjerner vi det enten ved kirurgi i lokalbedøvelse, laserkirurgi eller fotodynamisk terapi (PDT)
  • Drejer det sig om forstadier til hudkræft (aktiniske keratose), kan vi behandle det med laserkirurgi eller fotodynamisk terapi (PDT)

Kontakt os på tlf. 87 20 30 34 eller på e-mail: team34@molholm.dk for mere information om denne undersøgelse med dermatoskop, behandlingsmuligheder samt pris.

 

Almindelige hudsygdomme

Vi kan hjælpe med behandling af hudsygdomme som:

  • acne
  • ar
  • eksem
  • karsvulster
  • kartoffelnæse
  • kønsvorter
  • pigmentforstyrrelser / vitiligo
  • psoriasis
  • røde og brune modermærker
  • diagnosticering af særlige hudsygdomme

Hudsygdomme er et meget bredt område, som dækker over alle de sygdomme, der findes i huden. Det meget specielle ved dette er, at mange sygdomme kan diagnosticeres ved blot at kikke på huden. Det er ikke nødvendigt med dyre skanninger, røntgenundersøgelser eller kikkertundersøgelser for at undersøge huden. Ofte er en vurdering af, hvordan huden ser ud, tilstrækkelig. 


Hvis der er tale om eksem, kan man dog ikke se, hvad der provokerer eksemet frem, og her kan man foretage en allergitestning med plastre, som sættes på ryggen, og efter 3 døgn aflæses resultatet. Det er dog ikke altid, man er i stand til at finde ud af, hvad der frembringer eksemet.

 

Der kan ved andre sygdomme være tale om, at man skal tage en vævsprøve og sende den til undersøgelse for at se, hvilke celler der er i huden. 

 

Behandling af andre hudproblemer

Behandlingsmetoden afhænger både af årsagen til problemet, og af de symptomer det giver dig.

 

Pigmentforandringer

Hvis du har fået for meget sol igennem årene, og dermed har fået pigmentskjolder, er det vigtigt at stoppe med sol, da det som oftest er solen, som har givet dig pigmentforandringerne. Desuden behandler vi pigmentskjolderne med blegecreme og laser. 

 

Rynkebehandling - med botulinum toxin (Botox®/Azzalure®)

Hvis du har fået kraftige rynker pga. kraftige ansigtsmuskler, kan vi få musklerne til at slappe af ved at injicere botulinum toxin (Botox®, Azzalure®) - dette fjerner årsagen til rynkerne, og huden vil derefter glattes. Hvis ikke huden glattes helt, kan der derefter behandles med laser, eller der kan injiceres et stof i rynken (Restylane®), som udfylder denne og løfter den det sidste stykke op. 

 

Rynkebehandling - med Restylane®

Restylane består af hyaluronsyre, som binder fugten i huden og derved genskaber fylden i huden og fugter huden. Hyaluronsyre er en naturlig forekommende substans, som vi i forvejen har i huden, men som vi mister med alderen. Samme stof kan injiceres i læberne eller i læberynker og derved genskabe din naturlige fylde.

 

OBS - moms på visse kosmetiske behandlinger

Fra 1. april 2011 har SKAT pålagt moms på en række kosmetiske behandlinger. Det drejer sig bl.a. om 1) behandling med fillers til udglatning af rynker, som ikke skyldes sygdom, og 2) behandling med botulinumtoxin (Botox) som ligeledes gives til muskelbetingede rynker, som ikke skyldes sygdom.

Dette giver desværre en mindre prisstigning (ca 15%) på de berørte behandlinger. Hvis der er en sygdomsmæssig baggrund for behandlingen, skal der ikke betales moms.

 

Rynkebehandling - laser

Når huden får rynker pga. for meget soldyrkning, kan man forbedre hudens struktur og glatte rynker ved hjælp af forskellige laserbehandlinger. Photorejuvenation er den mildeste form, photodynamisk photorejuvenation virker lidt kraftigere, fraktioneret CO-2 laser endnu kraftigere, og den kraftigste laserbehandling vi har, er skinresurfacing med CO-2 laser. Jo kraftigere behandlingen er, jo længere rekonvalescens tid er der, og jo bedre er virkningen. 

 

Karudvidelser

Karudvidelser på ansigt, hals og bryst behandles med laser eller IPL-system (Ellipsen®), hvorimod karudvidelser på benene meget ofte behandles med injektion af et stof, som hedder Aethoxysclerol. Dette skyldes, at karrene på benene er dybere liggende, har tykkere karvægge, og derfor er sværere at behandle med laser. Et bedre resultat fås af denne behandling.


Alle behandlingerne (pigmentforandringer, rynkebehandling, karudvidelser) - og flere - kan du læse mere om i vores patientinformationsmateriale.

Speciallæger og behandlere

Ja tak, jeg vil gerne kontaktes vedrørende booking af tid.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.