CT-scanning

CT-scanning (computertomografi) er en avanceret røntgenundersøgelse. Scanningen kræver ofte, at vi indsprøjter kontraststof i en blodåre for at forbedre billedkvaliteten. Kontrastvæsken gør det lettere at identificere vævsforandringer. Er du henvist til CT-scanning og venter på en undersøgelse, kan du benytte dig af udvidet frit sygehusvalg. Vi er klar med en hurtig og præcis undersøgelse uden ventetid.

 

Book tid

Værd at vide om CT-scanning

CT (computertomografi) er en avanceret røntgenundersøgelse, der ofte kræver indsprøjtning af kontraststof i en blodåre for at forbedre billedkvaliteten. Kontrastvæsken gør det lettere at identificere vævsforandringer.

Du kan have glæde af en CT-scanning, til undersøgelse af de fleste områder af kroppen. Den er særligt godt egnet til at undersøge lunger, organer i maven og knogler. Vores ekspertise dækker scanninger af lunger, indre organer og knogler.

 

Vi tilbyder også specialundersøgelser som CT af hjertet og HRCT (High-Resolution CT) til diagnosticering af kroniske lungesygdomme.

Før en CT-scanning kan det være nødvendigt, at du får foretaget en blodprøve, som måler dine nyrers funktion. Hvis du har nedsat nyrefunktion, må blodprøven ikke være mere en otte dage gammel. Ellers skal den blot være taget indenfor tre måneder forud for undersøgelsen. Mange får taget blodprøven ved deres egen læge eller på nærmeste sygehus.

Når du møder til en CT-scanning, hjælper radiografen med at få dig placeret på undersøgelseslejet. Vi sørger for, at du ligger så godt og afslappet som muligt. Når undersøgelsen går i gang, skal du ligge helt stille. 

 

Selve scanningen tager nogle minutter, og undervejs vil du blive bedt om at holde vejret i intervaller på 10-20 sekunder. Desuden vil lejet bevæge sig frem og tilbage nogle gange.

Efter undersøgelsen skal du vente i en halv times tid, hvis du har fået kontraststof i en blodåre. Ellers er der ingen restriktioner, og du kan tage direkte hjem.

En CT-scanning er generelt ikke farlig, men den udsætter kroppen for en vis mængde røntgenstråling. Strålingen er højere end ved en almindelig røntgenundersøgelse, men risikoen for skader er meget lav, så længe du kun scannes få gange. Du kan læse om strålerisikoen på sundhed.dk.

Opmærksomhedspunkter:

  • Gentagne CT-scanninger kan øge risikoen for strålingsrelaterede skader på lang sigt. Derfor bruges CT kun, når det er nødvendigt. Vores læger læser din sygehistorie forud for scanningen for sikre, at undersøgelsen er velbegrundet.
  • Gravide kvinder bør undgå CT, medmindre det er strengt nødvendigt, da stråling kan påvirke fosteret.
  • Kontrastvæske, som nogle gange bruges, kan i sjældne tilfælde give allergiske reaktioner eller belaste nyrerne. De fleste oplever en varmefornemmelse, når kontrasten indgives. Det kan også forekomme, at noget af kontrastvæsken ender udenfor blodbanen. Det kan give forbigående gener i armen.
  • Klaustrofobi kan give en ubehagelig oplevelse, da du undersøges i et rørlignende apparat, men en CT-scanning er hurtigt overstået.

For de fleste mennesker er fordelene ved scanningen langt større end risikoen, især i akutte situationer.

Patientinformation: Version nr.: 102
Dato: 04. marts 2021
Denne behandling tilbydes i: Vejle
Patientinformation: Version nr.: 107
Dato: 09. januar 2023
Denne behandling tilbydes i: Vejle
Patientinformation: Version nr.: 105
Dato: 16. august 2024
Denne behandling tilbydes i: Vejle

Speciallæger og behandlere

Billede af Ingeborg Langkjær
Ingeborg Langkjær
Afdelingsradiograf
Billede af Cathrin Lange
Cathrin Lange
Radiograf
Billede af Annie H. Nielsen
Annie H. Nielsen
Radiograf