Scanning og røntgen

Har du brug for en hurtig afklaring af symptomer fra kroppen?

 

Vi kan hjælpe dig med røntgen, ultralyd-, MR- og CT-scanning uden ventetid, så du hurtigt kan komme i gang med den nødvendige behandling eller lindring.

 

Vi tilbyder stort set alle former for billeddiagnostiske undersøgelser af kroppen, fra top til tå, og kan hjælpe dig, uanset hvilke symptomer du oplever. Hos os får du en hurtig udredning og svar uden ventetid, både til dig og og den læge, der er i gang med at udrede og behandle dig.

 

Kontakt os

Vores patienter siger

 

"En stor ros herfra for jeres enormt behagelige måde at være på og gode service. Alle jeg har haft kontakt med, i forbindelse med mine to undersøgelser hos jer, har været meget imødekommende, professionelle og informative. Det betyder enormt meget, når man kommer til undersøgelse."

Hurtig og præcis undersøgelse uden ventetid 

Vi har mange års erfaring med røntgen og scanning. Hos os sker det i tæt samarbejde med de speciallæger, der efterfølgende vil behandle og lindre dine symptomer. Derfor bliver dine billeder udelukkende vurderet af speciallæger med ekspertviden inden for netop det område af kroppen, der undersøges.

 

Vi anvender avancerede teknikker og er omhyggelige i det specifikke undersøgelsesområde. For eksempel er der stor forskel på at scanne et knæ og en hjerne. Vores mål er at anvende vores erfaring og faglige viden til at opnå de bedste resultater hver gang, så du hurtigt kan komme videre med den rette behandling. Det betyder noget.

FAQ om scanning og røntgen

CT-scanning (Computertomografi) og MR-scanning (Magnetisk Resonans) er begge billeddiagnostiske teknikker, men de fungerer forskelligt:

  • CT-scanning bruger røntgenstråler til at skabe detaljerede tværsnitsbilleder af kroppen. Det er særligt godt til at visualisere knogler, lunger og akutte skader (f.eks. blødninger og frakturer).
  • MR-scanning bruger magnetfelter og radiobølger til at skabe detaljerede billeder af bløddelsvæv som hjerne, muskler, led og nerver. Det giver bedre kontrast i bløde væv end CT, men tager længere tid og er dyrere.

CT-scanning er hurtigere og bedre til akutte situationer, mens MR-scanning giver mere detaljerede billeder af blødt væv uden brug af røntgenstråler.

Røntgenstråling er en form for elektromagnetisk stråling med en kort bølgelængde og høj energi, som kan trænge gennem kroppen.

 

Når røntgenstråler passerer gennem kroppen, absorberes de forskelligt af forskellige væv. Knogler absorberer mest og er hvide på et røntgenbillede, mens muskler og organer absorberer mindre og har forskellige grå nuancer på billederne.

En ultralydsscanning bruger lydbølger til at skabe billeder af kroppens indre strukturer. Den er særlig god til at visualisere:

  • Organer som lever, nyrer, milt, blære.
  • Hjerte (ekkokardiografi).
  • Blodkar og blodgennemstrømning (Doppler-ultralyd).
  • Fosterudvikling under graviditet.
  • Muskler, sener og led.

Ultralydsscanning er smertefri, strålingsfri og realtidsbaseret, men har begrænsninger fx kan den ikke se gennem knogler og luftfyldte områder som lunger.

Kontrastvæske bruges for at forbedre billedkvaliteten og give mere detaljerede oplysninger om organer, blodkar og væv. Kontrastvæsken sprøjtes ind i en blodåre (vene). Ved MR-scanning er kontrastvæsken baseret på gadolinium og ved CT-skanning indeholder kontrastvæsken jod.

Formålet med kontrast er typisk at:

  • Forbedre synligheden af blodkar – f.eks. for at opdage blodpropper eller forsnævringer.
  • Skelne mellem normale og syge områder i et væv eller organ.
  • Identificere svulster, infektioner og betændelsestilstande.

Kontrastvæske anvendes hyppigere ved CT-scanning end ved MR-scanning.

Det er svært at forudsige, hvordan du vil reagere, når du skal placeres i scannerens rør. Nogle oplever, at det faktisk ikke er så slemt, idet en del af kroppen vil være udenfor røret under scanningen. Det vigtigste er, at vi ved det på forhånd, hvis der er et problem med klaustrofobi, så vi kan hjælpe dig bedst muligt på dagen. I nogle tilfælde vil det være nødvendigt at tage noget beroligende forud for scanningen.

En MR-scanning er ufarlig for de fleste mennesker. Den bruger magnetfelter og radiobølger, ikke røntgenstråling, så der er ingen skadelig stråling.

 

Se mere om MR-scanning

En CT-scanning er generelt ikke farlig, men den udsætter kroppen for en vis mængde røntgenstråling. Strålingen er højere end ved en almindelig røntgenundersøgelse, men risikoen for skader er meget lav så længe man kun scannes få gange.

 

For de fleste mennesker opvejer fordelene ved en CT-scanning langt større end risikoen, især i akutte situationer.

 

Se mere om CT-scanning

 

En røntgenundersøgelse er ikke farlig i de små doser, der bruges til medicinsk diagnostik.

 

Se mere om røntgen 

Vi bestræber os på at give svar på den billeddiagnostiske undersøgelse indenfor 48 timer. Dertil skal du tilføje den tid der går, før din behandlende læge ser svaret og får det indarbejdet i sit forslag til en behandlingsplan. Langt de fleste patienter bliver kontaktet indenfor den første uge efter undersøgelsen. Måske har du allerede fået en tid til en opringning eller et besøg med henblik på dit svar. 

Ved en DEXA-scanning ligger du på et leje, mens DEXA-scanneren langsomt kører over din krop og tager røntgenbilleder af din ryg og din hofte. Undersøgelsen tager ca. 30 minutter, men selve scanningen tager kun få minutter, hvor du skal ligge helt stille. 

Det siger vores patienter

Vores patienter anmelder os blandt de bedste i landet. Det forpligter, og det passer os godt. Vi tror, at den personlige og ekstraordinære oplevelse er nøglen til, at du føler dig tryg og værdsat.

Se mere
Vores patienters tilfredshed
4,9 / 5
Ventetid
Tilfredshed med ventetid indtil første konsultation
9,6 / 10
Samlet tilfredshed
Måling gældende for 2024

Her finder du os

MR-, CT-, DEXA-scanning og røntgen foregår i Vejle. Ultralydsscanning udføres både i Vejle og Aarhus. Husk at tjekke dit indkaldelsesbrev for at se, hvor du skal møde op. Find kørselsvejledning:

Vejle Aarhus

Speciallæger og behandlere

Billede af Ingeborg Langkjær
Ingeborg Langkjær
Afdelingsradiograf
Billede af Cathrin Lange
Cathrin Lange
Radiograf
Billede af Annie H. Nielsen
Annie H. Nielsen
Radiograf