Behandling: Gastric Bypass
Gastric Bypass er en veldokumenteret fedmeoperation, som man har udført i mere end 50 år. Behandlingen kan gavne dig, hvis du har haft flere mislykkede vægttabsforsøg. Ved operationen formindsker vi din mavesæk, og en del af føden ledes udenom (bypasses) den øverste del af tyndtarmen. På den måde får du mindre appetit og øget mæthed. Det medfører et varigt vægttab og giver dig en markant højere livskvalitet. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os, og du kan booke tid online allerede i dag.
Værd at vide om Gastric Bypass
Gastric Bypass er en kikkertoperation, hvor vi formindsker din mavesæk og kobler den direkte til tyndtarmen. Det ændrer dine appetitregulerende hormoner, så du får mindre appetit og øget mæthed.
Operationen har vist stor effekt på fedmerelaterede sygdomme, fx type 2-diabetes, forhøjet blodtryk og forkalkning.
Dokumentation
Behandlingen har dokumenterede langtidsresultater. I 2017 var behandlingen blevet udført i 50 år.
Gastric Bypass giver et dokumenteret varigt vægttab. Man taber i gennemsnit 25% af udgangsvægten med mere end 20 år opfølgning.
Fordele og ulemper ved Gastric Bypass
- Operationen kan føres tilbage
- Dokumenteret langtidsvirkning
- Stor effekt på fedmerelaterede sygdomme
- Livslangt tilskud af mineraler og vitaminer
- Risiko for dumping og mavesmerter
Fedmekirurgi kræver, at du opfylder nogle kriterier. Vi følger de internationalt vedtagne kriterier, der sidst er opdateret i 2022:
- Alder > 18
- BMI > 30 ved følgesygdomme, fx diabetes, forhøjet blodtryk, ledsmerter
- BMI > 35
- God forståelse for indgrebet og nødvendige livsstilsændringer
- Flere tidligere forgæves vægttabsforsøg
Vægttab er vigtigt før operationen, for at gøre operationen mulig og mindske risikoen for komplikationer. Vægttabet aftales individuelt. BMI grænsen skal forstås sådan, at det er den maksimale BMI, du har haft og ikke nødvendigvis den BMI, du har i dag, hvis du har tabt dig.
Du kan finde dit BMI med vores BMI beregner.
Kirurgisk behandling kommer først på tale, når overvægten har udviklet sig til fedme, som er en kronisk tilstand med øget dødelighed.
Fedmekirurgi foretages ikke af kosmetiske grunde, men for at forhindre udvikling af alvorlige følgesygdomme og for at forbedre din livskvalitet.
Udredning inden operation
Ved den første telefoniske kontakt du har med fedmeteamet udfylder sekretærerne et spørgeskema. Det sendes videre til den ansvarlige fedmekirurg, som vurderer om du opfylder kriterierne for operation. Hvis det er tilfældet, og du ønsker at blive opereret, bliver du indstillet til en forundersøgelse.
På undersøgelsesdagen får du information om de forskellige fedmeoperationer vi tilbyder, forløbet før og efter operationen, bivirkninger og komplikationer. Dit forløb planlægges af den koordinerende sygeplejerske. Du får kostvejledning af en diætist, deltager i patientundervisning om fedmeoperationer og undersøges af teamets kirurg.
I samarbejde med dig beslutter vi, hvilken fedmeoperation, der er den bedste for dig. Forundersøgelsen afsluttes med planlægning af operationsdatoen.
Det er en god idé, at du har en ledsager med ved forundersøgelsen. Du skal afsætte ca. tre timer til forundersøgelsen.
Forberedelse inden fedmeoperation
Inden du møder op til forundersøgelsen er det vigtigt, at du har læst om de forskellige fedmeoperationer.
Det er en god ting, at du også gør dig tanker om, hvilke forventninger du har til operationen. Det får du mulighed for at afstemme med fedmeteamet, når du kommer til forundersøgelsen.
Er du ryger, bør du forsøge at ophøre med at ryge minimum seks uger inden operationen, fordi det bedrer helingen og mindsker risici for komplikationer i forløbet efter operationen. Vi ved, at rygeophør er svært og kan medføre vægtstigning. Derfor er det ikke et absolut krav, men en henstilling for dit eget bedste.
Hvis du har typisk "æble form" altså meget bugfedt, vil et vægttab inden operationen være godt. Bugfedtet er det fedtdepot, som forsvinder først under et vægttab. Et mindsket fedtdepot i bughulen letter udførelsen af operationen og mindsker risiko for, at der opstår komplikationer under og efter fedmeoperationen. Vægttab er ikke et absolut krav og vurderes individuelt af fedmekirurgen. Teamets diætist og sygeplejerske vil være behjælpelige med forberedelserne til operationen.
Fasteregler og bedøvelse
Operationen foretages i fuld bedøvelse. På operationsdagen møder du fastende på sengeafdelingen, hvor en sygeplejerske tager i mod dig.
Forud for din operation modtager du et indkaldelsesbrev i e-Boks, som oplyser dig om fasteregler og medicin.
Du møder bedøvelægen, som orienterer dig om bedøvelsen.
Efter det følger bedøvesygeplejersken dig til operationsstuen, hvor du møder operationssygeplejerskerne. De tjekker dit navn og cpr. nr. og hvilken operation, der er planlagt.
Du lejres på operationslejet, og når du er klar, indsprøjter vi sovemedicin, som virker med det samme. Efter det mærker du intet, før du vågner efter operationen. Opvågningsfasen sker umiddelbart efter at sovemedicinen stoppes, og efter det er du selv i stand til at flytte dig over i sengen.
Efter operationen kan du opleve smerter i mave- og i skulderregionen. For at du hurtigt kan komme ud af sengen og gå omkring, giver vi dig effektive smerte og kvalmestillende midler. Det forebygger lungebetændelse, blodpropper i benene og træthed.
Du opfordres til hurtigt at indtage vanddige væsker, suppe, proteindrik. Det fremmer din tarmfunktion, stimulerer immunforsvaret og forebygger infektioner. Det princip - fast track - er udviklet for at hjælpe dig til et ukompliceret forløb, hvor du hurtigt kan genoptage dine normale aktiviteter.
Ved at bruge principperne, kan du blive udskrevet allerede dagen efter operationen, genoptage dine normale fysiske aktiviteter og på den måde forebygge komplikationer og genindlæggelser.
Operationen udføres med kikkertteknik og tager under en time.
Vi deler din mavesæk i en lille mavesæk og en stor mavesæk. Den lille mavesæk forbinder vi direkte med din tyndtarm. Den store mavesæk, som maden nu kører uden om (bypasses) er stadig forbundet med tolvfingertarmen.
Den store mavesæk producerer uændret mavevæske, som løber ud i tolvfingertarmen og blandes med bugspytkirtelsaft og galde. Det fortsætter gennem tolvfingertarmen, den øverste del af tyndtarmen og ledes via en sammensyning ind i tyndtarmen 150 cm nedenfor den lille mavesæk.
For at forebygge at tyndtarmen fanges og eventuelt klemmes af, lukkes de slidser, som tarmen kan glide ind i. Ved operationen fjerner vi ikke noget af mavesæk eller tyndtarm. På den måde kan tarmsystemet genskabes, hvis der senere skulle vise sig behov for det.
Det er ganske få patienter, som har fået tilbagelagt tarmsystemet pga. bivirkninger til operationen.
Virkningsmekanisme og effekt på vægttab og fedmerelaterede sygdomme ved Gastric Bypass
Omkørslen af den store mavesæk og hurtig passage af føden ned til nederste del af tyndtarmen medfører en ændring i dine appetit- og mæthedshormoner.
Din appetit mindskes og din mæthed øges, så din energibalancen bliver negativ de første 6 til 12 måneder - dog mest udtalt de første måneder.
Det giver dig et vægttab det første år på gennemsnitligt 35% af udgangsvægten. Der opstår en ny balance, hvor dit energiindtag bliver lidt større end dit forbrug. Det resulterer i en gennemsnitlig øgning af din vægt med ca. 10 %. Efter 2 til 10 år vil gennemsnittet af opererede patienter opnå en ligevægtsbalance mellem energiforbrug og energiindtag, så du gennemsnitligt vil få et vægttab på 25% af udgangsvægten.
Når forskere beskriver vægttab anvender de ændring (procent) af overvægten, fx 5 år efter operationen. Hvis halvdelen af de, som opereres, har tabt mere end 50% af overvægten betegnes operationen som en succes.
Det gennemsnitlige vægttab på Mølholm er 72 % efter 5 år. Det er dokumenteret i en publiceret artikel i et anderkendt internationalt tidsskrift (Obesity Surgery) baseret på 1706 patienter opereret på Privathospitalet Mølholm - et meget flot langtidsresultat, som måler sig med de bedste internationale resultater.
Ud over at hormonerne ændre energibalancen, har hormonerne en hæmmende effekt på udvikling af de såkaldte metabolske sygdomme, type 2-diabetes, forhøjet blodtryk, udvikling af åreforkalkning og blodpropper i hjerte og hjerne, sygdomme der er direkte sammenhængende med den øgede dødelighed ved at være svært overvægtig.
Når du har fået lavet Gastric Bypass på Privathospitalet Mølholm følges du af vores team i to år.
Vi sender dig praktiske oplysninger efter udskrivelsen, kostråd og ser dig til kontrol efter 4, 12 og 24 måneder.
Operationssåret og sårheling
Dine operationssår er lukket med små clips (agraffer), som skal fjernes ca. 12 dage efter operationen. Du må gerne selv fjerne dem. Alternativt kan du få det gjort ved egen læge eller hos os.
Du må gå i brugebad allerede dagen efter operationen. Du skal vente med karbad, spabad og svømmehal til 4 uger efter operationen pga. risiko for sårinfektion.
Du skal undgå sol på arrene de første måneder pga. risiko for varige pigmentforandringer.
Smerter og kvalme
Efter operationen kan du have lette til moderate smerter/ømhed i maven. Almindelig håndkøbsmedicin, som fx Pamol/Panodil, vil ofte være tilstrækkeligt.
Fordi operationen er udført med kikkertteknik, hvor vi blæser luft ind i bughulen er der enkelte patienter, der kan få skuldersmerter og ubehag i øvre del af maven det første døgn. Det er fuldstændigt ufarligt og forsvinder af sig selv, når du er oppe at gå.
Nogle Gastric Bypass opererede kan, i op til en måned efter operationen, opleve ømhed - ofte i venstre side af maven. Det beskrives som en slags sidesting. Det forsvinder i løbet af de første par uger.
Hvis der, de første par uger efter udskrivelsen, opstår pludselige akutte mavesmerter, feber eller vejrtrækningsbesvær skal du kontakte sygeplejerskerne på Privathospitalet Mølholms sengeafdeling 76 43 71 38, der vil vurdere om der er behov for indlæggelse.
Ved feber, rødme, smerter, hævelse, eller sivning fra sårene skal du også tage kontakt til os, evt. tage et billede af sårene og sende dem til os. Så vil vi kontakte dig.
Du kan evt. også gå til egen læge, hvis det praktisk passer bedre.
Vitamin og mineraltilskud
Efter fedmeoperation anbefaler vi livslang behandling med Fitforme vitamin og mineral tilskud.
Alternativt kan du tage Unikalk Forte med D-vitamin 1 tablet x 2 daglig, multivitamin 1 tablet daglig, samt inj. Betolvex (B12 vitamin) 1 mg/ml, som du skal have livslangt hos din egen læge hver 3 måned. Du skal have den første inj. ca. 3 måneder efter operationen.
Alle kvinder i den fødedygtige alder skal have et jerntilskud dagligt til ophør af menses. Vi anbefaler tbl. Ferroduretter 1-2 stk. dagligt. Det må ikke tages på samme tidspunkt som Unikalk D-vitamin. Ved en blodprøve, som tages i forbindelse med 4 måneders kontrollen undersøges bl.a. blodprocent og jernstatus.
Oftest kommer maven i gang umiddelbart efter operationen. Det er en god ide at starte med at tage tbl. Magnesia (mildt afføringsmiddel) 2 stk. til natten allerede aftenen efter operationen. Bevæg dig og drik rigeligt! Opstår der alligevel forstoppelse kan det evt. afhjælpes med Microlax (minilavement). De fås i håndkøb på apoteket.
Kom godt i gang
Allerede ved udskrivelsen kan du gå ture og klare almindelige dagligdags gøremål. Du skal vente med sportsaktiviteter til 2-3 uger efter operationen. Samliv må genoptages med det samme.
Bilkørsel afhænger af din fysiske tilstand. Hvis du har ondt og er nødt til at tage smertestillende medicin, bør du ikke køre bil. Som hovedregel kan bilkørsel genoptages efter nogle dage.
Du vil oftest være sygemeldt i 2 til 4 uger efter operationen. Det er primært for at sikre, at du får ro til at få spisevanerne på plads. Diætisten vejleder dig og det er meget vigtigt, at det prioriteres, så du får det bedste resultat af operationen.
Det er særligt vigtigt, at du får nok væske og vænner dig til hyppige små måltider. Har du et fysisk krævende arbejde, bør du være sygemeldt i 4 uger, ved kontorarbejde anbefales 2 uger.
Husk at en fedmeoperation er en livsinvestering. Derfor er det vigtigt at investere de første uger i at få et godt forløb. Her skal du fokusere på kostvanerne efter råd fra diætisten. Vægttabet den første måned kan være svingende, og det er ikke usædvanligt at vægten står stille i et par uger. Der kan også forekomme en let vægtstigning.
Vi anbefaler, du ikke bliver gravid det første år efter operationen.
Vi anbefaler, at du anvender kondom og ikke P-piller, da optagelsen kan være ændret (efter Gastric Bypass operation).
Der vil altid være en vis risiko ved at gennemgå en operation. Kirurgi uden risici findes ikke, men det er afgørende at holde denne risiko så lav som muligt. "30 dages dødelighed" er et internationalt anerkendt mål for en operations sikkerhed. Fedmeoperationer er med dette mål 10 gange mere sikker end fx en galdeoperation.
Her er det vigtigt at vide, at du nedsætter din dødelighed med 30% ved permanent at tabe 25% af vægten efter en fedmeoperation, sammenlignet med at fortsætte med at være overvægtig.
Komplikationer inddeles i tidlige og sene
Tidlige komplikationer er:
- Utæthed kan i sjældne tilfælde (1/2 -1 %) optræde indenfor de første to uger efter Gastric Bypass, aldrig senere. Sker det, kræver det en ny operation med indlæggelse af dræn. Symptomerne er mavesmerter, sygdomsfornemmelse og/eller høj puls. Ved disse symptomer skal Privathospitalet Mølholm straks kontaktes.
- Blødning ind i tarmen eller ud i bughulen. Oftest er blødningen forbigående, men nogle gange vil det være nødvendigt med en ny operation. Symptomerne er mavesmerter, utilpashed, kvalme, svimmelhed og/eller hjertebanken.
- Lungebetændelse. Sjældent forekommende og forebygges ved, at du hurtigt efter operationen kommer ud af sengen. Symptomerne er feber, hoste og opspyt.
Sene komplikationer er:
- Tarmslyng, hvor tarmpassagen stoppes, fordi tyndtarmen klemmes af. Afklemning er i dag en meget sjælden komplikation, da man ved bypass operationen i dag lukker slidserne.
Symptomerne er pludseligt indtrædende kolikagtige mavesmerter. En ny kikkertoperation vil ofte være nødvendig. - Mavesår lige under den lille mavesæk. Symptomerne er smerter ved brystbenet i forbindelse med fødeindtagelse og evt. synkeproblemer. Tilstanden behandles med mavesårsmedicin.
- Vitamin- og mineralmangel. Efter bypass og sleeve operation optager du ikke vitaminer og mineraler ikke på samme måde som før operationen. Det er derfor meget vigtigt, at du tager et tilskud af vitaminer og mineraler. Den anvisning skal følges nøje hele livet, også selvom du ikke føler behov for det. Problemet er, at du langsomt og umærkeligt kan komme i underskud, som senere kan være vanskeligt at rette op på. Det er derfor vigtigt, at du løbende får kontrolleret blodprøver, som kan afsløre mangeltilstande.
- Lav blodprocent. Udvikling af lav blodprocent er en kendt komplikation efter fedmeoperationer. Årsagen er jern og B12 vitaminmangel. Især kvinder i den fødedygtige alder løber en risiko for at udvikle lav blodprocent pga. blodtab i forbindelse med menstruationer.
Bivirkninger
- Luftgener. Det første døgn efter operationen vil mange opleve trykkende smerter i skulderåget og øverste del af brystkassen. Symptomerne skyldes, at der under tryk pustes kultveilte ind i bughulen for at få plads til at udføre operationen med kikkertteknik. Symptomerne svinder spontant i løbet af de første døgn.
- Smerter i øvre del af maven. For at udføre operationen er det nødvendigt at føre små porte ind i bughulen, hvilket giver moderate smerter i bugvæggen de første par døgn. Hvis kirurgen lukker ét af hullerne med en tråd i bugvæggen, fx pga. blødning, kan det give større og længerevarende smerter indtil tråden opløses.
- Tarmfunktion. De fleste vil umiddelbart efter operationen føle sig oppustet og nogle udvikle forstoppelse. Det skyldes det lave kostindtag af kostfibre og relativ begrænset væskeindtagelse. Derfor er det vigtigt at du er opmærksom på væskeindtaget og nogle får behov for at indtage magnesia.
- Tarmluft. Din maven vil ofte rumle mere end du er vant til, og mange har øget tarmluft. For nogle er det en forbigående tilstand, for andre en tilstand de må lære at leve med.
- Utilpashed og træthed optræder ofte efter et operativt indgreb. Jo hurtigere du er oppe at gå, indtager væske, supper, proteintilskud, yoghurt m.m., jo hurtigere bliver din tarmfunktion normaliseret og dit velbefindende bedre. Sengen er det farligste sted at opholde sig efter en operation.
- Hårtab. En del patienter oplever hårtab 4-8 mdr. efter fedmeoperationen. Hårtabet skyldes den negative kaloriebalance og for nogle utilstrækkelig indtag af proteiner. Tilstanden er forbigående og fører aldrig til skaldethed. Når din kropsvægt stabiliseres vender hårvæksten tilbage til det normale.
- Opkastninger. Mange fedmeopererede har svært ved at slippe dårlige vaner med at spise for hurtigt og drikke til måltidet. Det kan medføre smerter bag brystbenet og nogle gange opkastninger. Lyt til din krop og undgå at drikke samtidig med fødeindtagelsen. Hvis opkastningerne fortsætter, kan det være et tegn på en forsnævring, som skal udredes nærmere.
- Fastsiddende fødeemner. Kan ske, hvis du spiser for hurtigt og ikke tygger maden grundigt. Vær tålmodig, da maden som hovedregel vil passere, når den opløses.
- Maveinfektioner. Da den nye mavesæk producerer mindre syre, som bl.a. nedbryder fremmede bakterier, er det meget vigtigt at have en god madhygiejne.
- Dumping. Patienter, der har fået en Gastrisk Bypass kan udvikle dumping, som udløses af sukkerholdige fødeemner eller væsker. Symptomerne er mathed, hjertebanken, koldsved, mavesmerter hvilket kommer i forbindelse med indtagelse af sukkerholdige fødeemner eller væsker. Du kan forebygge dumping ved ikke at drikke og spise samtidigt, undgå at spise eller drikke søde produkter, spise langsomt og i små portioner.
Speciallæger og behandlere







