Udredning for piskesmæld
Har du medvirket i en ulykke eller på anden vis fået en skade med overstrækning eller forstuvning af muskler og ledbånd i nakken? Så kan du have piskesmæld. Har du smerter i nakken og nedsat bevægelighed eller oplever du kvalme eller udstråling til armene, kan en udredningspakke for piskesmæld være en god ide, så du kan få den rette behandling. Vores speciallæger i neurologi kan undersøge og udrede dig. Vi har kort ventetid.
Værd at vide om udredning for piskesmæld
Piskesmæld er en skade i nakken, som opstår, når dit hoved bliver kastet hurtigt frem og tilbage, ofte ved en bilulykke eller et fald. Det kan overstrække muskler, ledbånd og nerver i nakken.
Du kan opleve smerter og stivhed i nakken, skuldrene og hovedet. Du kan også opleve hovedpine, svimmelhed og træthed. Nogle får også koncentrationsbesvær, hukommelsesproblemer eller søvnforstyrrelser. Symptomerne kan komme med det samme eller først efter nogle timer eller dage.
Piskesmæld varierer i sværhedsgrad. Nogle kommer sig hurtigt, mens andre kan have gener i lang tid.
En udredningspakke for piskesmæld (whiplash) kan omfatte:
- Neurologisk forundersøgelse af speciallæge i neurologi
- MR-scanning af nakken, hvis dette ikke tidligere er gjort
Der laves i hvert enkelt tilfælde en individuel plan.
Hele udredningspakken foregår på Privathospitalet Mølholm.
Har du smerter i nakken og nedsat bevægelighed efter et piskesmæld og symptomer som fx svimmelhed, kvalme eller udstråling til armene, kan en udredningspakke for piskesmæld være en god ide.
Sygdomme i nervesystemet kan være vanskelige at diagnosticere og behandle. Neurologiske undersøgelser er derfor ofte omfattende og tidskrævende og kan medføre supplerende undersøgelser i form af scanninger, røntgenundersøgelser, nerveledningsundersøgelser, neuropsykologisk undersøgelse, laboratorieprøver og undersøgelse af rygmarvsvæsken.
En neurologisk undersøgelse indledes med en samtale om dine symptomer; hvornår de startede, hvordan de har udviklet sig, hvilke undersøgelser der måske allerede er lavet, og hvilken behandling der eventuelt er prøvet.
Speciallægen spørger også ind til, om du tidligere har fejlet noget, og om der er arvelige sygdomme i din slægt, og hvilken medicin du får. Så følger en grundig undersøgelse af bl.a. øjne og ansigt, balance, koordination, muskelkræft, reflekser og følesans. Vi afrunder med en foreløbig konklusion, og vi lægger sammen med dig en plan for det videre forløb.
Der er afsat op til 45 minutter til samtale og undersøgelse. Hvis der på forhånd er arrangeret yderligere undersøgelser samme dag, som f.eks. MR-scanning, forlænges tiden tilsvarende.
Det er den henvisende læge, der tager stilling til den videre behandling. Behandlingen er typisk medicin eller operation, men afhænger af sygdommens karakter. Nogle behandlinger kan foretages i privat regi, andre kan ikke. Dette kan vores neurolog oplyse dig om, eller afgøres af den henvisende læge, når resultatet af undersøgelsen foreligger.
Speciallæger og behandlere
