Neurologi omfatter sygdomme i såvel centralnervesystemet som det perifere nervesystem.
Sygdommene i nervesystemet kan ofte være vanskelige at udrede og behandle. En neurologisk undersøgelse hos os vil derfor almindeligvis være omfattende og tidskrævende og til tider kræve supplerende undersøgelser i form af røntgenundersøgelser, laboratorieprøver og undersøgelse af rygmarvsvæsken m.m.
Lumbalpunktur
Hvad er en lumbalpunktur?
Ved en lumbalpunktur udtømmes væske (spinalvæske) fra hulrummet i rygmarvs-kanalen til nærmere undersøgelse for sygdomme i hjerne og rygmarv. Spinalvæske er den væske, der omgiver hjernen og rygmarven.
Gør det ondt?
Vi lægger meget vægt på, at undersøgelsen foregår med så få gener som muligt. Vi vil derfor altid give lokalbedøvelse omkring indstiksstedet.
Vi oplever meget ofte, at patienter bagefter siger - er det allerede overstået?
Hvem udfører undersøgelsen?
Lumbalpunkturen udføres kun af erfarne speciallæger i anæstesiologi (narkose), der har udført flere tusinder lignende indgreb.
Hvor lang tid tager undersøgelsen?
Undersøgelsesforløbet varer ca. 20 minutter, hvor selve lumbalpunkturen typisk vil vare under 10 minutter. Den øvrige tid bruges til information og blodprøvetagning.
Hvordan udføres lumbalpunkturen?
Du skal sidde op eller ligge på siden med ryggen krummet godt sammen, sådan at lænderyghvirvlerne "åbner" sig. På den måde vil indgrebet være lettest at gennemføre.
Spinalvæsken tages ud ved, at en tynd kanyle stikkes ind mellem to lændehvirvler og ind i rygmarvskanalen. Du kan måske opleve, at der kommer en snurrende fornemmelse ned i benene, når vi nærmer os det korrekte sted.
Vi vil typisk udtømme 6 ml væske, som din krop hurtigt vil gendanne. Herefter er undersøgelsen færdig, og vandskyende plaster sættes på.
Efter undersøgelsen?
Der er ingen specielle forholdsregler efter undersøgelsen, men vi anbefaler at du undgår større fysisk udfoldelse, alkoholindtagelse eller at blive dehydreret de første dage.
Er der bivirkninger ved undersøgelsen?
Der kan komme lette smerter ved indstiks-stedet i de første dage, men det kræver ingen behandling. Nogle patienter kan 1-2 dage efter undersøgelsen få hovedpine, som lindres i liggende stilling og forværres, når man rejser sig op. Vi har kun set ganske få tilfælde af denne hovedpine, bl.a. fordi vi er omhyggelige med at bruge tynde nåle og er vant til at udføre undersøgelsen. Du kan selv modvirke hovedpinen ved at drikke rigeligt de første dage.
Optræder hovedpinen alligevel, anbefaler vi at du tager tablet Pinex á 500 mg 2 tabletter 4 gange i døgnet, og tablet Ibumetin á 400 mg 1 tablet 3 gange i døgnet i nogle dage, indtil hovedpinen har fortaget sig. Du skal oplyse, hvis du ikke tåler pamol eller gigtpræparater som ibumetin.
Går hovedpinen alligevel ikke over, kan du kontakte Privathospitalet Mølholm.
Vi har aldrig set tilfælde med infektion, nerveskade eller blødning. Komplikationerne er meget sjældent forekommet, men beskrevet i verdenslitteraturen.
Hvis du tager blodfortyndende medicin, så som Maravan, Marcoumar, plavix, clopidogrel, padraxa eller lignende bedes du oplyse det så hurtigt som muligt og altid før undersøgelsesdagen.