Oppustethed, ondt i maven, forstoppelse eller diarré

Mavesmerter og ubalance i maven, kan give mange bekymringer. Hvis du har ondt i maven, er oppustet eller døjer med forstoppelse eller diarré kan det skyldes irritabel tyktarm, cøliaki, tarmbetændelse eller intolerans overfor laktose. Vores erfarne speciallæger kan undersøge dig indenfor kort tid for at udrede dig og finde den rette behandling.

 

Book tid

FAQ om oppustet mave og mavesmerter

Mavesmerter er en af de hyppigste årsager til, at man søger læge. I Danmark udgør 20% af alle henvendelser mavesmerter. Mavesmerter kan have mange årsager, og spænder vidt lige fra irritabel tyktarm, mavesår, galdesten og brok til mere alvorligere tilstande som fx kronisk betændelse eller cancer.

Hvis dine mavesmerter er vedvarende eller tilbagevendende i mere end en uge, eller hvis der er tale om stærke mavesmerter uden en oplagt årsag, bør du søge læge med henblik på en udredning.

Oppustet mave er ikke farligt, med mindre det er ledsaget af opkastninger, da det i så fald kan være et tegn på tarmobstruktion. Den hyppigste årsag til oppustethed og oppustet mave skyldes de fødevarer, vi indtager, som kan medføre luftdannelse i tarmen. Du vil især opleve luftdannelse, hvis du har irritabel tyktarm. Har du glutenallergi, vil du også kunne opleve luft i tarmsystemet.

Tarmkræft udvikler sig hyppigst over flere år, ved at man i første omgang danner udvækster på tarmslimhinden (polypper) der kan vokse og udvikle celleforandringer. Med tiden kan polypperne ændre sig til cancerceller. Fjerner man polypperne (forstadierne til kræft) kan man undgå kræftudvikling. I dag indgår alle personer > 50 år i Danmark i screening programmer, hvilket har vist sig at nedsætte risikoen for tarmkræft.

Mavesmerter kan være placeret overalt i bughulen, afhængig af hvor kræften er placeret.

 

Typisk er man ikke forstoppet, når man har afføring. Men ved kronisk forstoppelse kan der dannes hårde knolde af afføring i tarmen, der medfører at kun det tynde kan passere, og derfor kan man så paradoksalt opleve at have tynd mave på baggrund af en forstoppelse.

De fleste kan kun gå få dage uden afføring, før man får stærk trang til at tømme sig. Ved kronisk forstoppelse kan der gå > 1 uge mellem hvert toiletbesøg, hvilket er en tilstand, der bør udredes og behandles, da det er usundt for tarmen og giver anledning til meget ubehag.

Diare kan skyldes, at man har spist noget man ikke kan tåle, og det går typisk hurtigt over. Ved vedvarende større diarre med > 4 toiletbesøg pr. dag skal man være opmærksom på ikke at blive dehydreret. Man kan behandle med stoppende midler. Det vigtigste er, at erstatte vand og salttabet. Ved feber og diarré skal afføringen undersøges for, om der er en tarm infektion, og antibiotika behandling skal overvejes.

Har du brug for at tale med os?

Kontakt sekretæren:

|

Speciallæger og behandlere

Ja tak, jeg vil gerne kontaktes vedrørende booking af tid.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.