Behandling: Operation for lyskebrok
Lyskebrok er en udposning af bughinden i området ved lysken. Hvis dit brok giver ubehag og smerter eller generer i din dagligdag, skal det opereres. Brok kan ikke forsvinde af sig selv. Vi opererer oftest for lyskebrok med kikkertoperation, men kan også tilbyde åben operation. Vi har kort ventetid og stor erfaring med brokoperationer.
Værd at vide om operation for lyskebrok
Lyskebrok er en udposning af bughinden gennem et svagt sted i bugvæggen ved lysken. Brokket viser sig som en bule under huden.
Brok opstår, fordi der er et svagt sted i de seneplader, der binder muskulaturen sammen. Brok kan opstå ved tryk indefra som hoste eller anstrengelse. Brok kan også være medfødt eller opstå pga. en tidligere operation. Der er en arvelig risiko for at udvikle brok.
Et brok skal opereres, hvis det giver ubehag og smerter, er vanskeligt at trykke tilbage, generer i daglige gøremål, eller hvis det generer dig kosmetisk.
Brok kan ikke forsvinde af sig selv, og der er en risiko for, at det vil blive større med tiden.
Inden en operation for lyskebrok skal du til en forundersøgelse ved os.
Ved forundersøgelsen gennemgår en af vores speciallæger din sygehistorie og laver en objektiv undersøgelse, hvor vi vurderer lyskebrokket og din generelle helbredsfunktion. Speciallægen orienterer dig om behandlingsmulighederne - eventuel operation og operationsteknik.
Vi tilbyder oftest kikkertkirurgisk operation for lyskebrok på Privathospitalet Mølholm. Det er også muligt at vælge en klassisk, åben metode - det afhænger af hvilken type og størrelse brok du har, og om du tidligere er blevet opereret for brok.
Det er vigtigt, at du medbringer en liste over dit daglige medicinforbrug og brug af naturmedicin, fx fiskeolie. Du skal også gøre opmærksom på det, hvis du tager blodfortyndende medicin (Magnyl, Persantin, Marcoumar, Marevan, Eliquis, Clopidogrel, Xarelto, Pradaxa, Brilique), som du skal holde pause med, afhængig af præparattypen.
Forud for din operation modtager du et indkaldelsesbrev i e-Boks. Her finder du alle nødvendige informationer, bl.a. vedr. faste.
Kikkertkirurgisk lyskebrok operation
Den kikkertkirurgiske operation for lyskebrok udføres i fuld bedøvelse. Vi lægger tre små snit, ½ -1 cm, ét i navlen og to små i henholdsvis højre og venstre side af bugvæggen. Vi fører kikkerten ind i navlen og instrumenterne gennem de to øvrige små huller. Vi nedtager bughinden over området, hvor brokket er lokaliseret.
Vi trækker brokket ind i bughulen, og svagheden dækkes med et kunststofnet, som lægges ind bag bughinden. Det syes efterfølgende op igen. Kunststofnettet forstærker bugvæggen, og medfører at der dannes en stærk senehinde.
De små sår lukkes med metalclips, som skal fjernes 10 -14 dage efter operationen.
Åben operation for lyskebrok
Den åbne operation for lyskebrok udføres i visse tilfælde i lokalbedøvelse, ellers i fuld bedøvelse. Vi lægger et 7-10 cm snit i lysken. Brokket frilægges og fjernes eller skubbes ind i bughulen. Det svage sted dækker vi med et kunststofnet.
Huden lukkes med metalclips, som skal fjernes 10-14 dage efter operationen. Ved børnebrok bruger vi ikke net.
Du er vågen umiddelbart efter operationen, men vil de første timer være sløv, have moderate smerter og måske kvalme. Du får derfor smerte- og kvalmestillende medicin.
Det vigtigste at gøre for at modvirke kvalme og ubehag er at drikke og spise og at komme ud af sengen umiddelbart efter operationen.
Efter kikkertoperationer kan du have skuldersmerter, som skyldes kuldioxid, som er nødvendig at blæse ind for at udspile bughulen. Smerterne forsvinder i løbet af ét døgn. Ved større lyskebrok kan du få udtalte smerter, som kan vare op til flere uger.
Udskrivelse
Efter operation for lyskebrok kan der være ømhed i lysken i 1-2 uger. Du får en plan med smerte- og kvalmestillende medicin ved udskrivelsen med information om hvordan det skal tages.
- Kikkertkirurgisk operation for lyskebrok:
Tre timer efter operationen - Traditionel åben operation for lyskebrok:
Tre timer efter operationen
Efter udskrivelsen
Efter lyskebrok operation skal du tage den med ro den første uge, og herefter er der ingen restriktioner. Smertegrænsen er en god målestok for, hvad du kan foretage dig. Lyt til din krops signaler og indret dit aktivitetsniveau og dine bevægelser efter det. Det forhindrer ikke normal aktivitet, og ikke-fysisk krævende arbejde kan genoptages én uge efter operationen.
Kroniske smerter i og omkring operationsarret kan opstå hos 5-8% af patienterne, som får indsat et kunststofnet. I forbindelse med alle operationer kan der opstå blødning og betændelse. Symptomer på blødning vil typisk være blå/violet misfarvning af operationsområdet. Ansamlingen svinder oftest af sig selv. Ved betændelse viser der sig hævelse, feber og smerter.
Der kan opstå en byld i såret (<5 %), som kan nødvendiggøre, at såret åbnes og renses op. Rygning er en kendt risikofaktor for komplikationer som fx sårinfektion, så vi anbefaler rygestop før kirurgi.
Ved problemer efter udskrivelsen skal du kontakte os.