Karkirurgi / åreknuder

Karkirurgi omfatter forebyggelse, undersøgelse, behandling og kontrol af patienter med sygdomme i blodkar uden for hjernen og hjertet. Det drejer sig overvejende om behandling af forsnævringer, tillukninger og udposninger i karrene på grund af åreforkalkning, behandling af åreknuder og dyb venøs trombose samt følgetilstande til disse lidelser. Hertil kommer en række sjældnere lidelser i blod og lymfekar.

Specialet tilbydes i: Vejle Aarhus København
Kontakt sekretæren:

Varme-/ laserbehandling af åreknuder

Varmekateterbehandling af åreknuder

Ved behandling af åreknuder med varmekateter, lukkes den dårligt fungerende vene indefra på en skånsom og effektiv måde. Blodåren skal have en vis længde og være nogenlunde lige. Den blodaåre vi behandler er ofte ikke synlig udefra, men kan være årsag til de åreknuder, du kan se. 

I nogle tilfælde kan kombinationsbehandling med skum benyttes. Den supplerende behandling kan laves i samme seance eller ved en senere lejlighed.

Vi aftaler det bedste forløb i dit tilfælde. 

 

Før behandlingen 

Tag et bad om aftenen eller morgenen, og vask dig grundigt med vand og sæbe – særligt på underkroppen. Undlad at smøre dig med creme, da det gør desinfektion vanskeligere.

 

Tag rent tøj på
Vi anbefaler, at du tager gamle og løstsiddende underbukser på, da dit ben bliver vasket med sprit helt op i lysken. Vi anbefaler desuden mørke, løse bukser. 

 

Sådan foregår behandlingen

Ultralydsscanning 

Først ultralydskannes du stående. Vi kontrollerer fundene fra forundersøgelsen og finder de bedste steder til behandling. 

 

Lokalbedøvelse 

Selve behandlingen foregår ultralydsvejledt i liggende stilling. Vi sørger for, at du ligger godt. Dit ben bliver sprittet af og gjort klar til behandling. Du vil mærke flere små stik, når lokalbedøvelsen lægges. Selve varmebehandlingen af blodåren giver ikke anledning til smerter.

 

Lukning af blodåren med varmekateterbehandling 

Når varmekateteret ligger korrekt og lokalbedøvelsen er lagt, trækkes kateteret tilbage gennem blodåren, mens der afgives varme. Varmen ødelægger blodåren, så den lukker til og går til grunde. 

 

Har du åreknuder, der kræver supplerende behandling gøres dette i umiddelbar forlængelse af varmebehandlingen. Indstiksstedet til varmebehandlingen er så lille, at det ikke kræver sutur/syning i huden. Det lukkes blot med plaster. Efter endt behandling får du en kompressionsstrømpe på. Der lægges lidt ekstra kompression over indstiksstedet.

Behandlingen tager ca. 30 minutter.

 

De behandlede årer kan føles hårde og ømme de første 1-3 uger. Herefter aftager det stille og roligt. Man kan mærke de behandlede årer i op til 6 måneder efterfølgende, enkelte kan mærke dem længere. ømhed og eventuelle smerter kan klares med almindelig håndkøbsmedicin.

 

Supplerende behandling

Skumbehandling 

Der sprøjtes en lille mængde skum ultralydsvejledt ind i de blodårer der ønskes behandlet. Du vil muligvis mærke, at venerne trækker sig lidt sammen. Indstiksstedet lukkes med et lille plaster, og der anlægges kompressionsstrømpe. OBS ! Strømpen udleveres herfra.

 

Sådan forbereder du dig

Spis, som du plejer 

Du skal IKKE faste på behandlingsdagen, men spise og drikke som normalt, samt tage sædvanlig medicin.

 

Efter behandlingen

Du skal observeres i 15 minutter efter behandlingen. 

Vi fraråder behandling ved graviditet og amning. 

 

Aftal afhentning af en pårørende - du må ikke selv køre bil hjem efter behandlingen.

Lav derfor en aftale med en pårørende, der kan køre dig hjem efter behandlingen.

Vi anbefaler, at du sidder på bagsædet med benene oppe på hjemturen. 

 

Når du kommer hjem 

Bevæg dig 

Det er vigtigt, at du går rundt og bevæger dig som du plejer. De første par dage efter behandlingen, bør du dog lægge benet op, når du sidder ned.

Vent en uges tid med at dyrke sport – mærk selv efter, hvornår du føler dig klar. 

 

Brug kompressionsstrømpen i 1-2 uger 

Kompressionsstrømpen skal bruges i mindst en uge.

Strømpen skal vaskes hver 3. dag for at bevare sin elasticitet. Du må gerne tage den af, når du sover. Hvis du synes strømpen gavner dig, må du meget gerne bruge den i længere tid. De små plastre du har fået på, kan godt tåle vand. Tag dem af efter 5-6 dage.

 

Hvis du også har fået skumbehandling skal du beholde strømpen på uafbrudt de første 2 hele døgn og herefter i dagtiden i, i alt 2 uger.

 

Undgå karbad og svømmehal 

For at mindske risikoen for infektion, fraråder vi dig at tage karbad, gå i svømmehal og bade i havet, indtil sårerne er lægte/helet op. 

 

Sygemelding

Vi anbefaler du sygemelder dig på behandlingsdagen og dagen efter. 

 

Køb smertestillende medicin, så du er klar til at behandle evt. smerter, når du kommer hjem:

  • Paracetamol (fx Pamol, Panodil eller Pinex)  
  • Ibuprofen (fx Ibumetin, Brufen, Ipren eller Burana)

Gener efter behandlingen

Har du udelukkende fået foretaget varmekateterbehandling, opstår der oftest kun få gener. Nedenfor en oversigt over eventuelle gener.

 

Årebetændelse med smerter og misfarvning 

Årebetændelse opstår oftest efter skumbehandling, men kan også ses efter både lokale fjernelser og varmekateterbehandling. Det er ikke en infektion, men en irritation. Nogle patienter får flere gener end andre. Ubehaget opstår sommetider flere uger efter behandlingen. Det kan være generende, men er ufarligt.

Du kan opleve lokale smerter, rødme og varme i de behandlede årer. Generne forsvinder oftest i løbet af uger eller få måneder, men efterfølgende kan åren i en lang periode føles hård og knudret, og huden kan blive brunlig. Med tiden bliver huden blød igen, men misfarvningen kan godt bestå. Den aftager oftest først efter det første år. Du opnår det pæneste resultat ved at beskytte huden mod sol de første måneder efter behandlingen. 

Oplever du ømhed eller smerter hjælper det oftest, at bruge kompressionsstrømpen i længere tid.

Du kan også bruge smertestillende håndkøbsmedicin, eventuelt som gel eller creme. 

 

Føleforstyrrelser 

Nogle patienter oplever føleforstyrrelser i de behandlede områder på benene. Det fortager sig oftest med tiden. Generne spænder vidt fra en nedsat følelse, til noget der brænder og svier. Vedvarende nervesmerter er ekstremt sjældne. 

 

Blodansamling og blå mærker 

Der kan opstå små blodansamlinger i operationsområdet. Det kan give ømhed og misfarvning, men dette forsvinder efter et par uger. 

Hvis du får blodfortyndende medicinbehandling, kan det være mere udtalt og vare lidt længere. 

 

Migræne og synsforstyrrelser 

Sjældne, og forbigående bivirkninger, der kan opstå i observationsperioden efter skumbehandling. 

 

Mulige komplikationer

Blodpropper 

Veneblodpropper er en alvorlig men sjælden komplikation. Den opstår med en hyppighed på 0,1-1%. Hvis du oplever hævelse af hele benet og stærke smerter, skal du kontakte din læge, så det kan vurderes, om der er tale om en blodprop. Blodpropper i den dybe vene kræver blodfortyndende behandling og brug af kompressionsstrømpe i længere tid. I sjældne tilfælde kan tilstanden kompliceres med en blodprop i lungen. 

 

Infektioner 

Egentlige infektioner med bakterier er uhyre sjældne. Infektion vil typisk starte ved indstiksstederne og brede sig i huden, snarere end at følge årerne. Infektion er vanligvis højrødt, smertende og er ofte ledsaget af feber. 

 

Kontrol

På behandlingsdagen aftales et videre kontrolforløb, men typisk indkaldes du til kontrol med ultralydsskanning 1-3 måneder efter behandlingen.

Patientinformation
Version nr.: 108
Dato: 15. januar 2025
Denne behandling tilbydes i: Vejle, Aarhus, København

Speciallæger og behandlere

Ja tak, jeg vil gerne kontaktes vedrørende booking af tid.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.