Lukning af venstre forkammers hjerteøre (Aurikel)
Patientinformation Version nr.: 122
Dato: 19. september 2024
Denne behandling tilbydes i: Vejle

Lukning af venstre forkammers hjerteøre (Aurikel)

Med denne patientinformation vil vi byde dig velkommen til Hjerteklinikken på Privathospitalet Mølholm og informere dig om behandlingen.

 

Personalet vil gøre sit yderste for, at du føler dig tryg og godt behandlet under opholdet. Det er vores mål at kombinere en professionel behandling med en god menneskelig kontakt.

 

Baggrund for behandlingen

Personer med atrieflimren (forkammerflimren) har øget risiko for at få blodpropper i hjernen. 25% af alle blodpropper i hjernen skyldes blodpropper, der dannes i hjertet under atrieflimren, men som river sig løs og føres med blodbanen til hjernen. Langt de fleste blodpropper dannes i en lille "blindtarm" til det venstre forkammer - hjerteøret eller auriklet.

 

 

Normalt forebygges blodpropper hos personer med atrieflimren med "blodfortyndende" medicin (Marevan, Eliquis, Xarelto, Pradaxa eller Lixiana). Nogle tåler imidlertid ikke medicinen eller har oplevet alvorlige blødningskomplikationer. Hvis dette er tilfældet, kan man lukke venstre forkammers hjerteøre med en lille lukkemekanisme, der føres ind i hjertet fra lysken. Lukningen betyder, at der ikke kan dannes klumper af størknet blod i hjerteøret - og dermed kan blodpropper undgås. Beskyttelsen mod blodpropper og hjerneblødning er lige så god, som hvis man anvender blodfortyndende medicin.

Lukning af venstre forkammers hjerteøre kan overvejes som alternativ til blodfortyndende medicin - også selvom der ikke har været bivirkninger eller blødningskomplikationer.

 

 

Medbring

Toiletsager, hjemmesko og behageligt tøj. Medbring desuden din vanlige medicin.

 

Du er velkommen til at medbringe en ledsager, men det er imidlertid ikke nødvendigt. Du må gerne selv bære en weekendtaske/kabinekuffert med skiftetøj og toiletartikler og gerne selv køre bil eller anvende offentlige transportmidler (inkl. fly) på udskrivningsdagen. 

 

Medicin

Du skal fortsætte uændret med din vanlige medicin op til indlæggelsen. Dog INGEN morgendosis blodfortyndende på indlæggelsesdagen.

I tilfælde af behandling med Marevan skal du i samråd med din egen læge sikre dig, at din INR-værdi ligger mellem 2-2,5.  

 

Har du sukkersyge skal du undlade morgendosis.

 

Barbering

Vi skal venligst bede dig fjerne evt. behåring på brystet og i højre lyske med en engangsskraber dagen inden indlæggelsen.

Du skal barbere brystet og lysken svarende til det skraverede område.

Forberedelse hjemmefra (faste-regler)

Du skal være fastende for fast føde i 6 timer før mødetidspunktet. Du må dog gerne drikke indtil 2 timer før (ingen mælkeprodukter).

Du må ikke ryge 2 timer før mødetidspunktet.

 

Besøgstid og telefonkontakt

Du er velkommen til at medbringe en ledsager, men det er imidlertid ikke nødvendigt.

Dine pårørende kan under indlæggelsen ringe til sekretariatet på +45 76 42 74 20.
Mobiltelefon er tilladt.

 

Indlæggelsesdagen

På indlæggelsesdagen modtages du af en sygeplejerske, som hjælper dig til rette og giver dig information om opholdet. Du vil få oplyst de specielle forholdsregler, der vil være i forbindelse med behandlingen. 

Da behandlingstiden er varierende må du påregne nogen ventetid, i specielle tilfælde op til flere timer. Uanset ventetiden vil du blive behandlet samme dag. 

Der måles blodtryk og puls samt tages et EKG. Du får lagt en plastikkanyle i en blodåre i armen, og der gives en enkel dosis antibiotika for at forebygge infektion. 

 

Selve behandlingen

Selve behandlingen foretages i fuld bedøvelse og udføres fra lysken.

På behandlingsstuen er der en del teknisk udstyr bl.a. ultralydsapparat, TV-skærme og røntgenapparatur. Du kan læse mere om brugen af røntgen her: Røntgenstråler

 

Du lægges i fuld bedøvelse, og når du sover, lægges der lokalbedøvelse i lysken. Gennem en blodåre føres der katetre på i hjertets højre forkammer og derfra videre til venstre forkammer. Selve lukkemekanismen føres gennem katetret, og det sikres, at den placeres korrekt ved hjælp af røntgengennemlysning og TEE (en kikkertundersøgelse via spiserøret). 

Katetret fjernes og hullet i lysken lukkes ved, at lægen komprimerer på indstikstedet, og der sættes en tråd, som fjernes igen under  indlæggelsen.

Hele behandlingen varer ca 1½ time. 

 

Der opstartes blodfortyndende behandling med tablet Hjertemagnyl 75 mg daglig i minimum 6 måneder. Behandlingstiden kan forlænges afhængig af andre sygdome som f.eks åreforkalkning. Aftales med den behandlende læge.

 

Efter behandlingen

Efter behandlingen køres du til din stue på sengeafdelingen. 

Du skal ligge fladt i sengen i 2 timer. Det er vigtigt, at du ikke løfter hovedet, overkroppen eller benene for at undgå blødning. Indstiksstedet tilses af en sygeplejerske, og du vil jævnligt få målt puls og blodtryk.

 

Føler du ubehag, smerter, varmefornemmelse eller hævelse i lysken, skal du gøre sygeplejersken opmærksom på dette.

Hos få patienter kan der efter behandlingen opstå blødning fra lysken, dette vil betyde, at du skal forblive længere tid i sengen. Blødningen vil oftest resultere i en blodansamling i lyskeregionen. Denne kan medføre lidt trykken de følgende dage, især ved gang, men dette forsvinder normalt af sig selv.

 

Du må spise og drikke umiddelbart efter behandlingen.

 

Udskrivelse

Du kan udskrives næste dags morgen.

 

Inden udskrivelse kontrolleres indstiksstedet og du får lavet en ultralydsscanning af hjertet. Du taler med den behandlende læge, og der vil her være lejlighed til at drøfte eventuelle forholdsregler i fremtiden. 

 

Du vil få udleveret udskrivningspapirer, vi sender desuden udskrivningsbrev og beskrivelse af behandlingen til din egen læge samt til det sygehus, der har henvist dig til behandling.

 

Du må gerne selv køre bil eller anvende offentlige transportmidler (inkl. fly) på udskrivningsdagen.

 

Du får tid til en opfølgende kontrol 6 uger efter behandlingen. Her foretages kontrol TEE for at sikre, at lukkemekanismen fortsat sidder korrekt placeret. Du lægges kortvarig til at sove til undersøgelsen og skal derfor være fastende og have en pårørende til at køre bilen hjem. 

Du forventes afsluttet fra Mølholm efter denne kontrol.

 

Komplikationer

Komplikationer til indgrebet er sjældne (samlet set under 5%) og omfatter blodansamling i lysken ved indstikstedet, blødning til hjerteposen (tamponade, risiko mindre end 1%) og løsrivelse af lukkemekanismen (risiko mindre end 0,5%). Disse komplikationer vil kunne håndteres, så der ikke opstår varige skader.

I tilfælde af svær åndenød, brystsmerter og svimmelhed/besvimelse så ring 112.

 

Det er almindeligt at være øm ved indstiksstedet efter behandlingen.

Hvis der kommer tegn på infektion i lysken (rødme, ømhed, smerter, feber), skal du kontakte os eller egen læge.

 

I sjældne kan der komme blødning fra lysken efter du er udskrevet. Læg dig på gulvet og pres hårdt med hænderne på blødningsstedet, få gerne en pårørende til at hjælpe dig. Tag kontakt til os eller anden lægeinstans.

 

Hjemme igen

Dagen efter udskrivelse må du gerne fjerne plastret fra lysken, såfremt såret er tørt.

 

Det er vigtigt, at du ikke overstrækker eller belaster lysken de næste dage. Derfor fraråder vi, at du dyrker sport, løfter mere end 2 kilo eller cykler de første 4 dage efter behandlingen. Du kan sagtens bevæge dig normalt omkring. Du kan genoptage dit arbejde efter 4 dage afhængig af fysisk belastning.

Karbad, spa og havvand bør undgåes i 14 dage.

 

De første 12 måneder skal du i forbindelse med tandlægebesøg have forebyggende antibiotika (i tabletform og som engangsdosis).

Har du brug for at tale med os?
Kontakt sekretæren:

Speciallæger og behandlere

Billede af Mette Skjødeberg Zwinge
Mette Skjødeberg Zwinge
Sygeplejerske
Billede af Majbritt Memhave Petersen
Majbritt Memhave Petersen
Sygeplejerske
Billede af Kristin Sveinsdottir
Kristin Sveinsdottir
Sygeplejerske
Billede af Janne Winberg Rask
Janne Winberg Rask
Sygeplejerske
Billede af Hanne Kirkegaard
Hanne Kirkegaard
Sygeplejerske
Billede af Gabriella Edvardsson Alsøe
Gabriella Edvardsson Alsøe
Svensk patientrådgiver
Ja tak, jeg vil gerne kontaktes vedrørende booking af tid.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.