Behandling: ICD Implantation - indsættelse af hjertestarter
En ICD er en særlig avanceret pacemaker. Vi anbefaler indsættelse af en ICD, hvis du enten har haft en livstruende hjerterytmeforstyrrelse eller er i øget risiko for at få det. Den giver et elektrisk stød, hvis en hurtig, livstruende rytmeforstyrrelse opstår. Vores hjertelæger kan undersøge dig indenfor kort tid og finde frem til den rette behandling af din rytmeforstyrrelse.
Værd at vide om ICD implantation
En hjertestarter eller ICD (Implantérbar Cardioverter Defibrillator) er en avanceret pacemaker. Den fungerer som en normal pacemaker, der opretholder en minimum-hjerterytme (puls), men samtidig kan den behandle livstruende hurtig hjerterytmeforstyrrelse.
Den fungerer ved at afgive enten et elektrisk stød, der kortvarigt lammer alle impulser i hjertet eller hurtige elektriske impulser, som afbryder et anfald.
Hvis du ikke har mistet bevidstheden før ICD'en afgiver stød, kan du mærke stødet som et kraftigt "slag i brystet". Oftest vil ICD'en være indstillet sådan, at den venter tilpas længe med at give dig et stød, så du er bevidstløs eller tæt på at være det.
Hvis du har oplevet en livstruende hjerterytmeforstyrrelse eller er i øget risiko for at kunne få en sådan, vil vi anbefale indoperering af en ICD (hjertestarter).
Hvis du har nedsat pumpefunktion (hjertesvigt), vil vi ofte anbefale indoperering af en særlig type ICD med 3 elektroder - en "biventrikulær ICD".
Inden behandlingen modtager du et indkaldelsesbrev i e-Boks, som oplyser dig om faste, medicin og hvad du skal medbringe i forbindelse med din behandling.
Du skal regne med at være indlagt i 1 døgn, med mindre du får andet at vide. På operationsdagen vil der være en samtale med hjertelægen. Pårørende er velkomne til at deltage.
Endvidere skal du have taget blodprøver, EKG og blodtryk.
Inden den egentlige operation starter, går der ca. ½ time med forskellige forberedelser. Vi anlægger et lille plastikrør (venflon) i din hånd til indgivelse af medicin, bl.a. antibiotika for at forebygge infektioner.
Operationen varer 1-2 timer - dog vil BiV-implantationen kunne tage op til 3 timer. Alle implantationer foregår i lokalbedøvelse, som anlægges i huden på brystregionen nedenfor venstre kraveben, hvor ICD enheden skal indsættes. Indsprøjtningen af lokalbedøvelsen kan kortvarigt spænde i huden.
Hjertelægen fører elektroderne via en blodåre til hjertet under røntgengennemlysning.
Elektroderne forbindes med ICD enheden, som herefter opereres ind under huden i en såkaldt 'lomme'.
For at sikre, at enheden fungerer efter hensigten, bliver du herefter kortvarigt bedøvet, og ICD enhedens stødfunktion afprøves. I de sjældne tilfælde, hvor stødet ikke kan genskabe en normal rytme, genopretter vi den normale rytme ved at give et stød udenpå brystkassen, og derefter indopereres en supplerende elektrode under huden fra enheden til venstre side af brystkassen.
Hvis du under operationen har behov for det, kan vi give yderligere smertestillende eller beroligende medicin.
Når du er tilbage på din stue, tilser vi din forbinding. Du må få noget at spise og drikke, og du må gerne stå op, når du føler dig frisk til det.
Hjerterytmen overvåges til næste dag, hvor vi observerer, om ICD enheden fungerer korrekt.
Får du smerter i såret, bliver du tilbudt smertestillende.
Næste dags morgen tilses du af speciallægen, som opererede dig. Han vil, ved en kort test af ICD enheden sikre, at alt fungerer som det skal. Dette gøres med dataudstyr, og en speciel mus/magnet (programmerhoved) placeres på huden over din ICD lomme, hvorved vi kan kommunikere med enheden og kontrollere systemet.
Fungerer ICD enheden tilfredsstillende, kan du herefter tage hjem. Vi forventer, at du kan udskrives efter morgenmaden ca. kl. 08.30.
Du må brusebade fra dagen efter operationen - hen over såret har du et vandskyende plaster. Denne må fjernes helt 4-5 dage efter operationen.
Trådene i såret er selvopløselige. Hvis tråd-enderne ikke er faldet af efter ca. 10 dage, kan du selv klippe dem forsigtigt af.
Får du smerter i såret, kan du tage smertestillende piller som f.eks. Panodil.
Du skal altid holde øje med såret. Bliver det rødt, hævet eller ømt (måske tegn på begyndende infektion), skal du kontakte os eller egen læge.
Ambulante besøg i pacemakerambulatoriet
Opfølgende besøg i pacemaker/ICD ambulatoriet kan enten finde sted hos os, eller på et offentligt sygehus nærmere på din bopæl. Dette kan du selv bestemme, men vi anbefaler, at det første kontrolbesøg sker hos os.
Første ambulante kontrol i vores pacemakerambulatorium finder sted efter 1-2 måneder, og tidspunktet aftales før du tager hjem.
Fremtidige kontroller vil finde sted hvert halve eller hele år.
Formålet med de ambulante besøg er at kontrollere, om ICD enheden fungerer efter hensigten, samt at vurdere elektrodernes beskaffenhed og batteriets holdbarhed (6-8 år). Når man aftaler, at tiden er inde til skift, er det kun selve enheden, der skiftes, mens elektroderne som regel bruges igen.
Ud over kontrollerne ligger en yderligere sikkerhed indbygget i mange ICD typer, idet disse med en bip-lyd eller vibration indikerer, at der er behov for en snarlig kontrol, på grund af problemer enten med batterikapaciteten eller med elektrodernes tilstand.
ICD kort
Efter ca. 2 måneder får du tilsendt det originale, internationale ICD kort. Du skal altid bære kortet på dig og vise det til læge, tandlæge, fysioterapeut og i lufthavne.
Hvis IDC enheden støder
Mærker du 1 eller 2 stød fra ICD enheden, og har du det bortset fra dette godt, bedes du kontakte Pacemaker ambulatoriet på dit hjemsygehus eller Privathospitalet Mølholm den følgende hverdag. Her vil vi som regel aftale, at du kommer ind til aflæsning af ICD enheden, så vi kan vurdere, om der er behov for yderligere finindstilling af den.
Får du mange stød i træk, eller har du det dårligt efter et stød, skal du ringe 112, så du bliver kørt til nærmeste sygehus. Herfra vil man eventuelt kontakte vagthavende hjertelæge på Privathospitalet Mølholm.
Fysisk aktivitet
De første 1-2 måneder efter implantationen skal du være forsigtig med meget hårdt fysisk arbejde. Ligeledes skal du undgå at hænge i strakte arme i en ribbe, da dette giver et stort træk på elektroden i hjertekammeret.
Det er vigtigt, at du lige fra starten bruger begge arme normalt.
Efter den første ambulante kontrol kan du genoptage dine normale aktiviteter uden at tage hensyn til ICD enheden. Du må gerne dyrke sport. For at beskytte huden over enheden fraråder vi dog kampsport (f.eks. boksning). Dykning med iltflasker frarådes ligeledes.
Hvad bør du være opmærksom på
TNS (transcutan nervestimulation) og kortbølgebehandling - f.eks. ved fysioterapi - skal undgås, idet elektronikken i ICD enheden kan påvirkes.
Tyverialarmer - opstillet f.eks. ved udgange til forretninger - må du gerne passere, men du skal helst ikke standse op nærmere end i en meters afstand.
Kraftige magnetfelter - f.eks. ved undersøgelse i MR scanner - skal undgås.
Lufthavnenes våbendetektorer vil ofte registrere ICD enheden, og du bør derfor fremvise dit ICD kort. Sikkerhedspersonalet vil som regel foretrække, at du går udenom detektoren. ICD enheden tager dog ikke skade af at gå igennem detektoren.
Svejsning: Du bør undgå at arbejde med elektrisk punkt-svejsning (arc welding).
Psykiske reaktioner: Det er normalt, at der opstår følelsesmæssige reaktioner efter indlæggelsen, ofte også hos den nærmeste familie. Nogle føler angst eller utryghed - andre at humøret svinger. En god hjælp i en sådan situation er at tale med andre: familien, venner, Hjerteforeningens Rådgivningscentre, om de følelser, du har.
Via medlemskab af Hjerteforeningen kan du blive medlem af 'ICD-klubben', som arrangerer møder og sammenkomster specielt for ICD-bærere og deres pårørende.
Bilkørsel og ICD
Se følgende link: https://www.nbv.cardio.dk/korekort
Det elektriske stød kan føles forskelligt. Nogle føler det som et slag i brystet. Har du fysisk kontakt med andre under stødet, vil de(n) pågældende ikke få stød, men naturligvis opfatte stødet.
Samlet risiko for betydende komplikationer er under 5 %.
Ved anlæggelse af elektroden er der risiko for, at der stikkes hul på lungen, hvilket kan medføre en luft- eller blodansamling. Denne forsvinder oftest af sig selv i løbet af få dage, ellers kan det blive nødvendigt at anlægge dræn.
Et kateter kan trænge gennem hjertevæggen, hvorved der opstår en blødning, der går ud i hjertesækken. Blodet fjernes oftest med en kanyle, som stikkes ind i hjertesækken. Hvis dette ikke er muligt, kan akut operation blive nødvendig.
Elektroden kan i sjældne tilfælde flytte sig i hjertekammeret. Det kan bevirke, at elektroden ikke fungerer efter hensigten, hvorfor den skal omplaceres.
Efter operationen kan der opstå en blodansamling på operationsstedet. Dette kan give hævelse og ømhed, men forsvinder oftest af sig selv. I sjældne tilfælde skal blodansamlingen udtømmes ved en mindre operation.
Trods den forebyggende behandling mod betændelse i såret ses denne komplikation alligevel i sjældne tilfælde.
Ved BiV implantationer kan anlæggelsen af den 3. elektrode, som skal placeres i blodåren bag venstre hjertekammer være vanskelig, hvorfor denne type procedure tager længere tid. Ved 4 ud af 100 operationer må anlæggelsen af den 3. elektrode opgives.
Det kan forekomme, at ICD enheden 'fejltolker' hjerterytmen og afgiver et stød, uden at der er livstruende, hurtig hjerterytme. Dette kan som hovedregel afhjælpes ved en omprogrammering af enheden.