Springfinger: Undersøgelse og behandling
Har du en finger, der føles låst, og som "klikker" og gør ondt, når du bøjer og strækker den? Så kan du have en tilstand, der kaldes springfinger. Tilstanden rammer oftest tommel- eller ringfingeren og kan blive værre, jo mere du belaster din hånd. Vi kan undersøge og behandle dig indenfor kort tid.
Værd at vide om behandling af springfinger
Springfinger er en tilstand, der påvirker din fingers bevægelighed og typisk viser sig med følgende symptomer:
- Smerter i håndfladen ved fingerens grundled
- Træghed i fingerens bevægelighed, særligt om morgenen
- Klik eller ”spring”, når du bøjer eller strækker fingeren
- Aflåsning i bøjet eller strakt position
Tilstanden rammer oftest tommel- eller ringfingeren og kan blive værre, jo mere du belaster din hånd.
Hvad er årsagen til springfinger?
Springfinger opstår, når irritation og hævelse omkring bøjesenerne til fingeren skaber pladsmangel, og de fortykkede bøjesener dermed sætter sig fast i seneskeden. Tilstanden kan opstå, hvis du gennem længere tid har overbelastet din hånd eller fingre, men den opstår også ofte spontant og uden egentlig årsag.
Kvinder oplever oftere at få en springfinger end mænd, ligesom du har større risiko for at udvikle en springfinger, hvis du i forvejen lider af karpaltunnelsyndrom, diabetes eller en gigtsygdom.
En af vores håndkirurger vil undersøge din hånd og vurdere, om der er tale om en springfinger. Ved undersøgelsen vil kirurgen kigge efter typiske tegn, som for eksempel klik, ”spring” eller aflåsninger i fingeren, som næsten altid bekræfter diagnosen. Kirurgen vil også undersøge for ømhed i håndfladen og en eventuel fortykkelse ved den berørte finger.
Hvilken behandling, der er den rette for dig, afhænger af tilstandens sværhedsgrad, og håndkirurgens vurdering.
Der er følgende behandlingsmuligheder:
Aflastning
Hvis du giver hånden ro i en periode, kan lette tilfælde gå i sig selv igen uden yderligere behandling.
Blokade
Oplever du vedvarende gener vil en blokade med lokalbedøvelse og binyrebarkhormon ofte lindre dine symptomer. Effekten viser sig inden for få uger, og cirka halvdelen af vores patienter oplever fortsat bedring efter et år.
Operation
En operation kan blive nødvendig, hvis du har haft symptomer i mere end 4-6 måneder, oplever aflåsning af fingeren, eller ikke tåler eller ikke har haft vedvarende effekt af en blokade. 99% af alle vores patienter oplever bedring efter operation.
Oplever du, at din finger føles låst, “klikker” og gør ondt, når du bøjer og strækker den, kan du have glæde af at få undersøgt, om du har springfinger, da der findes flere former for behandlingsmuligheder.
Du vil typisk have følgende symptomer, hvis du har springfinger:
- Smerter i håndfladen ved fingerens grundled
- Træghed i fingerens bevægelighed, særligt om morgenen
- Klik eller ”spring”, når du bøjer eller strækker fingeren
- Aflåsning i bøjet eller strakt position
Sygemelding
Hvor længe du skal være sygemeldt fra dit arbejde afhænger af, hvilken type job du har. Arbejder du på kontor, skal du forvente at være sygemeldt et par dage, men du vil være øm i fingeren den første uge og bør derfor undgå fultidstastearbejde. Har du et fysisk krævende job, skal du være sygemeldt i to til tre uger, og du skal helt undgå tunge løft de første tre uger efter operationen.
Genoptræning
Hvis bevægeligheden i din finger fortsat er nedsat en til to uger efter operationen, kan du lave fingerøvelser for at forbedre fleksibiliteten.
Frit sygehusvalg
Som patient har du ret til at benytte dig af det udvidede frie sygehusvalg, hvis der er lang ventetid på udredning, undersøgelse eller behandling på de offentlige sygehuse.
Læs mere om dine rettigheder under Dine muligheder
Operationen foregår i lokalbedøvelse, og formålet er at skabe plads til bøjesenerne, så de kan glide frit, og du kan bevæge din finger uden smertende klik eller aflåsninger.
Der er tale om en lille operation, hvor håndkirurgen gennem en lille åbning i huden på 10-15 mm spalter seneskedeforstrækningen. Efter operationen vil såret blive lukket med sårtape. Har du diabetes vil huden oftest blive lukket med en traditionel syning af huden.
99 procent af vores patienter oplever bedring efter operationen.
Umiddelbart efter operationen vil du opleve, at klik og aflåsninger i fingeren er forsvundet. Dog kan du opleve ømhed ved operationsstedet i flere uger eller måneder.
Du vil få smertelindring efter operationen og kan senere tage smertestillende efter behov.
Dit operationssår vil typisk blive lukket med sårtape og en trykforbinding, som kan fjernes efter ca. 7-10 dage, når såret er helet.
Du må ikke selv køre bilen hjem efter operationen. Vent med at køre bil til efter trykforbindingen er fjernet efter tre dage.
Praktisk i hverdagen, genoptræning og sygemelding
Få hjælp til praktiske opgaver som fx madlavning de første dage og brug en kraftig frysepose over hånden ved bad for at holde forbindingen tør.
Du vil blive introduceret til genoptræning af speciallægen. Hvor længe du skal være sygemeldt afhænger af dit arbejde.
Opfølgning
To uger efter operationen kontakter kirurgen eller operationssygeplejersken dig for at følge op på, hvordan du har det. Oplever du problemer inden, er du altid velkommen til at kontakte os.
Blokade
- Du kan opleve smerter de første dage efter, du har fået blokaden. Du kan afhjælpe smerterne med smertelindrende håndkøbsmedicin.
- Du kan opleve andre bivirkninger, som for eksempel hudforandringer, varmefornemmelse i kroppen og søvnforstyrrelser (ca. 10%).
- Diabetespatienter kan opleve udsving i blodsukkerniveauet, hvilket kræver ekstra opmærksomhed. Ofte tilbydes operation til diabetikere fremfor blokade.
- Seneskader og infektion er sjældne, men alvorlige komplikationer (<1%).
Operation
- Ømhed ved operationsstedet er normalt de første uger, og let hævelse og ømhed fra arvævet kan vare i flere måneder.
- På trods af eventuel ømhed bør du bruge hånden normalt, når såret er helet.
- Alvorlige komplikationer som infektioner eller skader på kar og nerver er meget sjældne (<1%).
Springfinger
En finger der føles låst, og som "klikker" og gør ondt, når du bøjer og strækker den, kan være tegn på springfinger. Tilstanden rammer oftest tommel- eller ringfingeren og kan blive værre, jo mere du belaster din hånd. Nogle gange kan det være så slemt, at den sætter sig fast. Og det kan være meget smertefuldt og generende.
Håndkirurg og speciallæge i ortopædkirurgi, Lena Schroll, fortæller her i videoen om behandling for springfinger.
Speciallæger og behandlere
