Værd at vide om kikkertundersøgelse af livmoderhulen (minihysteroskopi)
En minihysteroskopi er en kikkertundersøgelse af livmoderhulen. Vi laver undersøgelsen, hvis du har blødningsforstyrrelser for at finde frem til årsagen.
Undersøgelsen foregår i vores ambulatorium og tager ca. 20-30 min. Formålet med undersøgelsen er at inspicere og tage prøver fra livmoderhulen eller at fjerne polypper.
Hvis du lider af blødningsforstyrrelser og polypper, som generer dig i din hverdag eller påvirker din livskvalitet, kan du have gavn af en minihysteroskopi.
Sædvanligvis er der kun lette smerter eller ubehag i forbindelse med en kikkertundersøgelse (minihysteroskopi) fx når kikkerten skal passere livmoderhalsen, eller hvis der skal tages prøver eller fjernes polypper. Smerterne kan minde om menstruationssmerter.
Vi anbefaler at tage 1 g Panodil og 400 mg Ipren 1 time før undersøgelsen. Hvis det ikke er muligt, kan du få medicinen hos os i forbindelse med besøget. Det kan være nødvendigt at anlægge lokalbedøvelse i livmoderhalsen, hvis livmoderhalskanalen er snæver.
Undersøgelsen foregår i vores ambulatorium og tager ca. 20-30 min.
Lægen indleder ofte med ultralydsscanning igennem skeden for at se livmoderens størrelse og placering. Herefter indføres en lille kikkert på ca. 5 mm igennem skeden og op i livmoderhulen. Der bliver skyllet med lunkent saltvand.
Når lægen har inspiceret livmoderhulen, tages der ofte små prøver. Skal der fjernes polypper, kan undersøgelsen vare lidt længere.
Du aftaler med lægen, hvordan du får svar på prøverne, og om der er behov for yderligere kontrol. Der er ikke behov for sygemelding og du kan selv køre hjem fra undersøgelsen.
Det er normalt at have lette smerter i op til en uge efter undersøgelsen og let blødning og øget mængde udflåd helt frem til næste menstruation.
Komplikationer til denne undersøgelse er sjældne (<1%).
Der er en lille risiko for infektion efter indgrebet, som behandles med antibiotika.
I meget sjældne tilfælde kan der komme et lille hul i livmoderen ved indgrebet. Oftest er det uproblematisk, men i enkelte tilfælde kan det blive nødvendigt at foretage en kikkertoperation (laparoskopi) igennem bugvæggen.
Hvis du oplever følgende symptomer, bedes du kontakte os:
- Kraftig blødning
- Ildelugtende udflåd
- Kraftige smerter
- Feber
Speciallæger og behandlere



