10 gode råd imod tandlægeskræk

Frygter du tandlægebesøget? Omkring 10% lider af tandlægeskræk. Følg 10 enkle råd, så du lærer at få det bedre med at gå til tandlæge.

Tandlægeskræk, tandbehandling i fuld narkose

Har du ikke været til tandlæge i lang tid, kan du blive fanget i en ond cirkel, der kun bliver værre og værre, hvis ikke den brydes. Måske er du bange for at få dårlige nyheder, fx at du har mange huller. Måske skammer du dig over angsten eller er så flov, at du undgår at smile i andres nærvær på grund af dårlige tænder. 

Tandlægeskræk figur

Sådan bryder du den onde cirkel

Ved at følge nogle enkle råd kan du lære dig selv at få det bedre med at gå til tandlæge, så du bryder den onde cirkel. 

I stedet for at du helt opgiver de regelmæssige tandeftersyn, som kan resultere i et forsømt tandsæt, kan du få tandbehandling i fuld narkose.

 

Følg de 10 råd:

1. Erkend din tandlægeskræk

For det første skal du erkende din angst og ikke gemme den af vejen. Det er ikke flovt at være bange. Der er mange, der har det på samme måde som dig. Faktisk har næsten hver tredje dansker en mild angst for tandlægebesøget.

 

2. Hav tillid til din tandlæge

Vælg en tandlæge som du har tillid til, og som interesserer sig for behandling af personer med tandlægeskræk. Fortæl, hvorfor du er bange, og hvad du er bange for. Hvis tandlægen ikke forstår dine problemer, kan du overveje at skifte tandlæge.

 

3. Vær forberedt

Forbered dig til tandlægebesøget ved at indøve afspændingsøvelser, som du også kan bruge under behandlingen. Musik kan også hjælpe. Det kan være musik til afspænding eller din egen yndlingsmusik, som du kan lytte til på din telefon, mens du er hos tandlægen.

 

4. Det rette tidspunkt

Mød altid veludhvilet og afstresset op til behandling. Vælg helst tider om formiddagen, så du ikke skal være nervøs hele dagen. Medbring et familiemedlem eller en god ven, som kan støtte dig under behandlingen. Kom fem til ti minutter før behandlingstidspunktet.

 

5. Regelmæssige konsultationer 

Få regelmæssige konsultationer hos tandlægen, så du kommer ind i en god rytme. Start med hyppige besøg, helst hver tredje måned, og lad så besøgsintervallerne blive længere og længere alt efter behovet for almindeligt tandeftersyn. Overhold mødetidspunkterne og meld ikke afbud.

 

6. Lav aftaler på forhånd

Lav en aftale om, hvad behandlingsforløbet skal omfatte, hvor meget det haster, og hvor meget det må koste.

 

7. Få forklaret hvad der skal ske

Bed din tandlæge om at forklare, hvad der skal foregå under behandlingen. Lav en aftale om, at du kan give et signal, fx løfte en hånd i vejret, hvis du ønsker en pause.

 

8. Mulighed for bedøvelse

Tal med din tandlæge om, hvordan behandlingen kan blive så smertefri som mulig med lokalbedøvelse. Det kan også være en mulighed at få et beroligende middel inden behandlingen, hvis du lider af tandlægeskræk.

 

9. Bed om et spejl

Du kan bede tandlægen om et håndspejl, så du kan se, hvad der bliver lavet. For nogle mennesker med tandlægeskræk kan det være en hjælp at følge med i behandlingen.

 

10. Stil spørgsmål

Spørg altid, hvis der er noget i behandlingen, du ikke forstår, eller noget du vil vide mere om.

 

 

Læs mere om tandlægeskræk og dine muligheder for behandling