Unik forskning skal hjælpe rygpatienter til bedre udredning
Det unikke forskningsprojekt PLAN mellem Aarhus Universitetshospital og Privathospitalet Mølholm skal afdække om nerverodsblokader kan være et nyttigt supplement til MR-scanning i udredningen af lænderygproblemer
Lænderygproblemer er en folkesygdom i Danmark. Op mod 50% af den voksne befolkning har haft forbigående eller konstante smerter i lænderyggen, men mange får ikke den rigtige behandling eller må vente alt for længe på udredning.
Ny dansk forskning har vist at 20% af dem, der får lænderygproblemer, ikke er vendt tilbage til arbejde eller deres normale daglige aktivitetsniveau et år efter, de har fået stillet diagnosen. Det er et stort problem for den enkelte, men også for hele samfundet.
Rodblokader som værktøj i fremtiden
Et unikt ph.d.-forskningsprojekt mellem AUH og Privathospitalet Mølholm er en tredjedel inde i deres studier. Projektet skal afklare om nerverodsblokader kan afdække, hvilke patienter med lændeproblemer der har nerverodstryk og dermed kan være kvalificeret til en rygoperation. Til marts 2025 skal de første studier præsenteres på den skandinaviske kongres "Brainstorm" i Norge.
"Rodblokader anvendes allerede i dag flere steder, men vi ved reelt ikke hvor effektivt et værktøj det er til at forudsige effekten af et rygkirurgisk indgreb. PLAN-projektet vil gøre os meget klogere på, om rodblokader er et af de værktøjer, der kan gøre det endnu mere sikkert at gennemgå et rygkirurgisk indgreb i fremtiden", siger Mikkel Mylius Rasmussen, overlæge ved AUH og forskningsleder af PLAN-projektet.
Bedre udredning af rygpatienter
Forskningsprojektet skal dermed afklare, om nerverodsblokader kan bruges som supplement til MR-scanning, når man vurderer hvilke patienter, der vil have gavn af en operation.
Målet er at få flere patienter bedre udredt, så de bliver guidet i den rigtige retning, hvis deres rygproblem kræver en operation. Ved at supplere udredningen med en nerverodsblokade forventer man, at kunne være mere på sikker grund, før der tilbydes en operation, så udredningen ikke alene er baseret på en MR-scanning.
Gevinst for patienter i hele verden
Speciallægerne har store forventninger til forskningsprojektet:
”Hvis vores hypotese viser sig at være rigtig, vil resultaterne være til stor gavn for patienter i Danmark og i resten af verden. Rygsygdomme med nerverodstryk er desværre en folkesygdom over hele kloden,” siger Bent Uhrbrand, speciallæge i anæstesiologi og smertebehandling ved Privathospitalet Mølholm.
Udover at det er et vigtigt projekt for både Danmark og resten af verden, så er det også et unikt offentligt-privat samarbejde mellem Privathospitalet Mølholm, Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet.
I tre et halvt år skal de tre parter samarbejde og undersøge et stort antal patienter med lænderygproblemer.
Om Forskningsprojektet
- Projektet hedder PLAN og står for Præcisionsbehandling til Lænderyg-kirurgi via Avanceret Nerverodsblokade
- Forskningsprojektet er et unikt samarbejde mellem Privathospitalet Mølholm, Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet
- Forskningsprojektet består af tre studier: et prospektivt, et retrospektivt og det systematiske review
- Alle tre studier er startet og forventes afsluttet i maj 2026.
- Resultatet af studierne forventes løbende at blive præsenteret på en række internationale kongresser, blandt andet den skandinaviske kongres, Brainstorm i Norge til marts 2025
- Forskningsprojektet er doneret af Privathospitalet Mølholm med seks millioner kroner
- Forskningsleder Mikkel Mylius Rasmussen har ansvaret for projektet og samarbejder med en ph.d.-studerende og herudover smertelæger, neurokirurger og radiologer fra både AUH og Privathospitalet Mølholm
Anni Kathrine Søndergaard, 10. januar 2025