MR-scanning: Sikker og hurtig diagnosticering

En MR-scanning er en af de mest præcise, sikre og hurtige metoder til at stille en diagnose. Se her, hvordan en MR-scanning foregår, og hvilke sygdomme vi kan påvise ved en MR-scanning

Har du brug for en hurtig afklaring af symptomer fra kroppen, vil en MR-scanning højst sandsynlig være en af de undersøgelser, du vil blive henvist til. MR-scanning bruges nemlig til at påvise en lang række sygdomme. En MR bruges til, at du hurtigt kan få stillet en diagnose og komme i gang med den nødvendige behandling eller lindring.

 

Hvad er en MR-scanning?

MR (magnetisk resonans) benytter et kraftigt magnetfelt og radiobølger til at fremstille detaljerede billeder af kroppen. 

 

En MR-scanning er ufarlig for de fleste mennesker. Den bruger magnetfelter og radiobølger, ikke røntgenstråling, så der er ingen skadelig stråling. Vores MR-scanner har en styrke på 1,5 Tesla og er af fabrikatet Phillips.

 

Sygdomme der kan påvises

En MR-scanning er en af de bedste og mest præcise metoder, der eksisterer i dag til at påvise sygdomme i det meste af kroppen. Det kan for eksempel være:

  • Nakke og ryg, fx diskusprolaps, slidgigt og tryk på nerver
  • Skade på ledbånd, muskulatur, bløddele, menisk eller knogler (skulder, albue, knæ, kæbe, hænder, fødder, hofte) 
  • Brystkasse (ribben, lymfeknuder) fx knuder og betændelsestilstande
  • Bughulen (lever, bugspytkirtel, nyrer, binyrer, tyndtarm, lymfeknuder) fx galdesten, betændelser og knuder
  • Bækken (livmoder, æggeleder, endetarm, blære, lymfeknuder) fx betændelser, knuder og fibromer
  • Blodkar fx forsnævringer og udposninger

Kontakt os for en MR-scanning

Sådan foregår MR-undersøgelsen

Når du møder til en MR-scanning vil du blive bedt om at fjerne alle løse metaldele som fx ur, nøgler, mobiltelefon og hårnåle. Derefter hjælper radiografen med at få dig placeret på undersøgelseslejet i MR-rummet og anbringer udstyr (spole) på det område, som skal scannes.

 

Vi sørger for, at du ligger så godt og afslappet som muligt, for når undersøgelsen først går i gang, skal du ligge helt stille, typisk et par minutter af gangen.

De fleste typer MR-scanninger tager omkring 15 minutter. Skal du have en omfattende undersøgelse kan det vare en times tid. Maskinen larmer, men det er fuldstændigt smertefrit og ufarligt at blive undersøgt. 

 

Efter scanningen bliver billederne beskrevet af en radiolog, som sender beskrivelsen og billederne til den læge, der har henvist dig til scanningen. Herefter får du vejledning om din videre behandling.

En MR-scanning kræver henvisning

For at få udført en MR-scanning skal du have en henvisning. Henvisningen kan du få fra en af vores speciallæger, og her vil du typisk blive henvist direkte, hvis lægen i forbindelse med dit undersøgelsesforløb vurderer, at der er behov for MR-scanning. Du kan også få en henvisning fra din egen læge, anden speciallæge, kiropraktor eller fysioterapeut.

 

Langt de fleste personer tåler MR-scanning. MR-scanning kan ikke foretages hvis du:

  • har pacemaker
  • har indopereret magnetisk materiale
  • er gravid i 1.-12. uge

Forsikringsordning

Mange sundhedsforsikringer dækker udgifter til MR-scanning. Spørg dit forsikringsselskab om reglerne hos netop dem.

 

Ventetidsgaranti

Hvis du opfylder reglerne for det, kan du blive omvisiteret gennem frit udvidet sygehusvalg.

 

Sådan gør du