Har du IBS? Få speciallægens 8 huskeregler til at mindske irritabel tyktarm

Oplever du diarré, mavesmerter og kvalme? Så kan du have en irritabel tyktarm. Få speciallæge Thorbjørn Sommers råd til, hvordan du kan mindske symptomerne

Mindsk IBS symptomer med 8 råd
Irritabel tyktarm er en sygdom, også kaldet colon irritabile og IBS (Irritable Bowel Syndrome). Sygdommen giver ubalance i tarmen og kan stamme fra hele fordøjelseskanalen – ikke kun fra tyktarmen. Er du i tvivl om du har IBS, kan du få det undersøgt hos din læge.

Kilde: I FORM

 

Se hele artiklen på I FORM's hjemmeside 

 

Op mod 15% af den danske befolkning lider af IBS, heraf menes flest kvinder at have sygdommen, men også unge kan udvikle IBS.

 

Heldigvis er sygdommen ikke farlig, men kan være utrolig generende i hverdagen, og så kan den også være svær at diagnosticere. For nogle er sygdommen kortvarig og for andre bliver den kronisk.

 

Mest udbredt i Vesten

Man kender ikke den præcise årsag til, at nogle mennesker får irritabel tyktarm, men noget tyder på at usund livsstil, stress, hormonelle udsving og ubalancer i bakteriefloraen i tarmen muligvis kan medvirke til, at man udvikler IBS.

 

Og så ved vi, at sygdommen er langt mere udbredt i Vesten end i Asien.

 

“Den kost, vi spiser i vores del af verden, er ikke så fiberholdig, som den er i Asien. Samtidig kan vi se, at de japanere, der flytter til Vesten, i løbet af én generation har lige så høj forekomst af irritabel tyktarm som vesterlændinge,” siger Thorbjørn Sommer, cheflæge og speciallæge i mavetarmsygdomme hos Privathospitalet Mølholm.

 

Heldigvis er der meget du selv kan gøre, for at mindske symptomerne eller måske helt fjerne dem.

 

Nedenfor får du speciallægens bedste råd:

 

Råd 1: Hvad er godt at spise ved irritabel tyktarm?

 

“Det er ikke videnskabeligt bevist, at bestemte diæter kan kurere irritabel tyktarm. Måske har nogle diæter en reel effekt, måske er det en placeboeffekt. Videnskaben ved det ikke endnu,” forklarer Thorbjørn Sommer.

 

Men mange oplever alligevel, at de får færre symptomer ved at følge Low FODMAP-diæten, som går ud på at fjerne en gruppe af kortkædede kulhydrater fra kosten i fire til otte uger. De kortkædede kulhydrater har tyndtarmen svært ved at nedbryde. 


Læs mere om low FODMAP-diæten

 

  • Har du hård mave?
    Lider du af forstoppelse, er det en god ide med en kost med vandopløselige fibre. Det kan være havregryn, nødder, frugt og grøntsager. Nogle fødevarer som fx svesker og hørfrø er kendt for at have en afførende effekt.
  • Har du tynd mave?
    Der er en række fødevarer, der er gode at spise, hvis du har en tynd afføring. Det er fx bananer, kogte eller bagte grøntsager, syrnede mælkeprodukter og kogt kylling. Har du diarre, så sørg for at få noget saltholdigt som fx chips, da du mister salt gennem afføringen.


Råd 2: Hvad er godt at undgå ved IBS?

Mange med irriteret tyktarm oplever, at visse fødevarer gør deres symptomer kraftigere. Hvad det er, kan variere fra person til person. De fleste oplever en forværring af symptomerne, når de indtager følgende:

 

  • Fed mad
  • Alkohol og koffeinholdige drikke
  • Stærkt krydret mad
  • Store mængder sukker og kunstige sødemidler
  • Mælkeprodukter
  • Fødevarer med svært nedbrydelige kulhydrater som fx bønner, kål og løg
  • Store mængder mad på én gang


Råd 3: 8 huskeregler til, hvad du selv kan gøre

  1. Spis mindre og mere regelmæssigt
    Sørg for, at dine måltider ligger på nogenlunde samme tidspunkt hver dag. Og lad være med at fylde et bjerg af mad på tallerkenen. Mindre måltider skåner fordøjelseskanalen.
  2. Drik rigeligt med vand
    Det er vigtigt, at du drikker ca. 1,5-2 liter vand om dagen – det hjælper ved forstoppelse, og forhindrer dehydrering, hvis du har diarré.
  3. Spænd af
    Stress forværrer for manges vedkommende IBS-symptomerne. Og selve det at lide af irritabel tarm kan være et psykisk pres. Så benyt dig af teknikker, der kan få dig til at slappe af. Brug den metode, som du finder rarest. Det kan fx være yoga, meditation, åndedræts- eller afspændingsøvelser.
  4. Hold de gode toiletvaner
    Giv dig god til, når du er på toilettet, så du kommer ordentlig af med afføringen. Det er også vigtigt, at du ikke holder dig, men går på toilet, når afføringstrangen melder sig.
  5. Dyrk regelmæssig motion
    Bevægelse stimulerer fordøjelsen og forbedre symptomer som forstoppelse og oppustethed. Sørg for at træne og kom ud på en daglig gå- eller løbetur.
  6. Tag tilskud
    Kosttilskud med fibre kan hjælpe med at balancere fordøjelsen. Mange bruger fiberpulveret Husk, der også anbefales af læger. Lider du af mavesmerter, kan du forsøge dig pebermynteoliekapsler. Pebermynteolie indeholder mentol, der får musklerne i tarmen til at slappe af. Effekten varierer dog fra person til person.
  7. Få din skønhedssøvn
    Sørg for at få mellem syv og ni timers nattesøvn. Det er godt for din generelle sundhed, og det mindsker risikoen for ubalance i fordøjelseskanalen. 
  8. Prøv probiotika
    Der findes ganske vist ikke forskning, som viser, at probiotika - altså mælkesyrebakterier - er gavnligt mod irritabel tarm. Men nogle oplever, at det lindrer IBS-symptomerne at tage probiotika. Andre får flere mavesmerter af det. Du kan købe probiotika som kosttilskud, og det findes også naturligt i fødevarer som fx yoghurt og kefir.

Søg læge med det samme hvis du …

  • får blod i afføringen
  • oplever ændret afføring i mere end fire uge
  • får mavesmerter i mere end fire uger
  • taber dig uden anden åbenbar forklaring
  • har nattesved

 

Symptomerne kan være tegn på alvorligere tarmsygdomme som fx tarmkræft. Så det er vigtigt, at du kommer til lægen og bliver udredt, hvis du kan nikke genkendende til symptomerne ovenfor. 

 

 

 

  I samarbejde med I FORM, Anne-Sophie Jessen, 17. januar 2025

 

 

Se mere om, hvordan du kan blive udredt for IBS