Jeg har fået mit liv tilbage
For fem måneder siden gennemgik 79-årige Kirsten fra Juelsminde en shunt-operation i hovedet. I dag har hun fået sit liv tilbage.
Det er efterårsferie, og Kirsten er på vej til Assens med sin mand og sin hund, da jeg ringer. De skal hygge sig på en miniferie. Men Kirsten har lige tid til at snakke, før hende og hendes mand nærmer sig hotellet, for hun vil så gerne være med til at hjælpe andre, så de kan få samme hjælp som hende.
”Jeg tror, der er rigtig mange som mig, der går rundt og ikke ved, at de har vand i hovedet, og at der findes hjælp mod alle de gener. Og så får du måske ikke en scanning og finder aldrig ud af, hvad du fejler,” fortæller Kirsten Skifter Christensen-Henriksen fra Juelsminde.
For et år siden mærkede Kirsten, at noget var helt galt. Hun følte en form for demens og opdagede stille og roligt, hvordan hun var blevet dårligere og dårligere til at huske, tale og gå.
Jeg vil vide, hvad jeg fejler
Gennem to et halvt år var hendes demenslignende symptomer blevet værre og værre.
”Jeg kunne pludselig ikke finde hjem. Jeg havde svært ved at huske. Og en dag går jeg i stå foran lysreguleringen, mens jeg sidder i bilen. Det var nyt for mig,” fortæller hun.
Kirsten beslutter sig langt om længe for at gå til lægen.
”Jeg havde en følelse af, at jeg fejlede noget, og jeg kunne mærke, at der var noget galt. Jeg begyndte at trække mig fra to pigeklubber, jeg var en del af, fordi jeg kunne ikke følge med. Jeg tænkte, sådan er jeg ikke, jeg vil vide, hvad jeg fejler,” fortæller hun.
Kirsten bliver henvist af sin læge til Skejby demens afdeling. Her får hun en del scanninger af sin hjerne, som viser tegn på, at der er væske i hjernens hulrum, som trykker på pandelapperne. Og det er det, som giver de demenslignende symptomer, som Kirsten har døjet med gennem de sidste to et halvt år.
Kirsten får konstateret NPH og bliver henvist til Aalborg Universitetshospital til nærmere undersøgelser.
Jeg tror, jeg skal på plejehjem
I februar 2024 får Kirsten at vide, at hun kan blive opereret om mere end et år senere, til maj 2025. Men den efterfølgende måned bliver værre.
”Jeg fik det dårligere og dårligere, og pludselig siger jeg til min mand, at jeg tror, jeg skal på plejehjem,” fortæller hun.
Men Kirstens mand opgiver ikke håbet om behandling og går selv i gang med at undersøge muligheder på et privathospital. Og ganske rigtigt.
”Jeg blev så glad for, at Privathospitalet Mølholm kunne foretage den operation, og at jeg kunne komme til så hurtigt,” fortæller Kirsten.
Undersøgt, opereret og udskrevet på en uge
Kirsten bliver yderligere undersøgt og får en gangprøve på Privathospitalet Mølholm, og så går det stærkt. Hun får tid til operation dagen efter.
”I løbet af få dage er jeg til samtale hos neurologer og neurokirurger og får tilbudt operation dagen efter. Puha, det gik lynhurtigt, og jeg sank da også lige en ekstra gang. Men jeg er evigt lykkelig for, at jeg besluttede mig for operationen,” siger Kirsten.
Kirsten gennemgår en operation for sygdommen NPH, som er væske i hjernens hulrum. Væsken klemmer på frontallapperne, som har givet Kirsten de demenslignende symptomer. Operationen har fjernet meget af væsken, og her tre en halv måned senere er hun frisk og uden symptomer.
Nu kan jeg huske og skrive igen
”Jeg har ingen vandladningsproblemer. Jeg kan holde balancen, huske og skrive igen, og når jeg er på tur, har jeg bare min stok med mig. Jeg har været økonomidirektør, så jeg har været vant til at finde ud af mit liv. Og efter sådan en omgang, så tænker man lidt mere over tingene,” fortæller Kirsten.
Jeg runder samtalen af, så Kirsten og hendes mand kan nyde deres ferie. Og før vi begge lægger på, kan jeg høre en rørt stemme:
”Det har været rart at fortælle min historie. Jeg har fået sådan et godt liv, og jeg bliver helt rørt, for jeg vil så gerne hjælpe flere til at få samme behandling, som jeg har fået,” siger hun, mens stemmen knækker over.
- tusind tak, siger jeg. Fordi jeg måtte høre din historie.
Kender du NPH?
Op mod fire procent af alle ældre lider af NPH (normaltrykshydrocephalus), en sygdom med for meget væske i hjernens hulrum.
Symptomerne på NPH er gang- og balancebesvær, dårlig hukommelse og pludselig vandladningstrang. Symptomer der forveksles med demens og almindelige tegn på at blive ældre.
Jo før du behandles, jo bedre er resultatet. Derfor er det vigtigt at blive udredt, hvis du har mistanke om NPH.
NPH kan behandles med en VP-shunt operation, som er et drænsystem, der gør, at væsken kan løbe væk fra hjernens hulrum. Under operationen indopereres VP-shunten i fuld bedøvelse. Den ligger under huden og kan mærkes med fingrene. Selve operationen tager ca. 45 minutter.
Se også
4 ud af 5 der opereres for NPH oplever bedring
14. januar 2025
Anni Kathrine Søndergaard