Ny undersøgelse: Tidlig operation for hjerteflimmer giver det bedste resultat

En ny dansk undersøgelse viser, at langt flere opnår stabil og normal hjerterytme efter hjerteoperationen, hvis de får behandlingen kort tid efter, at de har fået konstateret hjerteflimmer (atrieflimren).

Forskere fra Gentofte Hospital har ved hjælp af den fælles danske kvalitetsdatabase for kateterbehandling af hjerteflimmer (atrieflimren) undersøgt, hvordan det er gået for 8.000 patienter behandlet med ablation for hjerteflimmer.

 

Cirka 2.500 patienter (tidlige) blev behandlet indenfor et år, efter de fik stillet diagnosen, og godt 3.000 (sene) blev først behandlet tre år eller senere, efter de fik stillet diagnosen. 

 

40% flere holder normal hjerterytme

Undersøgelsen viser, at 40% flere af de tidligt behandlede holder stabil hjerterytme i lang tid efter behandlingen, sammenlignet med de der er sent behandlede. Resultaterne gælder uanset alder og både personer med anfaldsvis og med konstant hjerteflimmer.

 

Undersøgelsen viser også, at 20% færre af de tidligt behandlede oplever hjertesvigt, blodprop i hjernen ”stroke” eller død i løbet af opfølgningsperioden, sammenlignet med de sent behandlede. Den nye viden konkluderer derfor, at patienter med hjerteflimmer, bør tidligt i forløbet overveje ablation, uanset om hjerteflimmer er anfaldsvis eller konstant og uanset alder.

 

20% mindre risiko for blodpropper

Undersøgelsen falder godt i tråd med en stor europæisk videnskabelig undersøgelse fra 2020 (EAST-studiet). EAST-studiet viser, at patienter der behandles for at fastholde normal hjerterytme (med medicin eller ablation) indenfor et år efter diagnosen er stillet, har 20% mindre risiko for at få blodpropper i hjernen "stroke", udvikle hjertesvigt eller dø af hjertekarsygdomme, sammenlignet med de patienter der kun får pulsdæmpende medicin. 

 

”De nye danske resultater sammen med ”EAST-studiet” understøtter at ablationsbehandling skal overvejes tidligt efter du har fået stillet diagnosen hjerteflimmer (atrieflimren)," fortæller Peter Steen Hansen, der er klinikchef og speciallæge i behandling af hjerterytmeforstyrrelser.

 

Hjertelæge Peter Steen Hansen anbefaler derfor at reagere hurtigt.

 

"En tidlig behandling vil give den bedste livskvalitet og spare patienten for komplikationer i form af blodpropper i hjernen, svigt af hjertets pumpefunktion og død af hjertekarsygdom," siger han.

 

Ablationsbehandling på Privathospitalet Mølholm

Privathospitalet Mølholm foretager hvert år ca. 1.000 ablationsbehandlinger for atrieflimren. Det gør hospitalet til det største behandlingssted i Skandinavien. Det er en højtspecialiseret og højteknologisk behandling, som udover på universitetssygehuse kun tilbydes på to privathospitaler i Skandinavien – Privathospitalet Mølholm og i Stockholm.

 

Fakta om ablationsbehandling

  • Ablation for hjerteflimren foretages med kateter, der føres fra lysken til hjertet
  • Behandlingen tager 1,5-2 timer og man kan oftest gå hjem igen samme dag
  • Op imod 90% kan slippe for hjerteflimren efter en ablationsbehandling
  • Jo tidligere du behandles hjerteflimren jo bedre resultater vil du få på lang sigt

Mere om behandlingen

 

Læs mere om hjerteflimren på rytmedoktor.dk

 

Kilder:

J Am Heart Assoc, 2024 Apr 2;13(7)

N Engl J Med. 2020 Oct 1;383(14):1305-1316

 

21. juni 2024