Visionen om et moderne hospital i Vejle realiseres
Privathospitalet Mølholm flytter deres afdeling i Vejle til nye rammer i sommeren 2025. Læs med her og få indblik i tankerne, designet og visionen bag byggeriet.
Omgivet af fredskov, som et smukt bagtæppe skyder et nyt, enkelt og nordisk hospital op i Vejle Nord. Projektet skal stå færdigt til juli 2025.
Målet med byggeprojektet har været at fremføre et moderne, bæredygtigt, patientnært og fremtidssikret hospital. I alle designfaser har de to højeste ønsker været at skabe en tryg patientrejse og en god arbejdsplads.
Nordisk og enkelt design med tanke for miljøet
Overalt er der indarbejdet kig med store vinduespartier fra hospitalet til de grønne omgivelser.
Det omkringliggende landskab er designet og anlagt med overskydende jord fra byggepladsen af hensyn til miljøet. På grunden er der etableret åbent vandløb til overfladevand for at understøtte biodiversiteten, så landskabet over tid udvikler sig i tråd med det plante- og dyreliv, som naturligt allerede er i området.
Det første patienterne møder, når de træder ind i foyeren, er materialer, der er holdt i en enkel, nordisk stil med tegl, træ og natursten som de bærende elementer. I den del af hospitalet, hvor speciallægerne udfører behandlinger, er der overvejende hvide og rengøringsvenlige overflader af hensyn til hygiejne og sikkerhed.
For at skabe en hjemlig atmosfære, er er der valgt et højt arkitektonisk niveau, hvor langt de fleste installationer er skjulte. Noget der normalt er besværligt, da hospitaler er meget installationstunge, fortæller arkitekten:
”Vi har gjort os umage, med at være tro mod ledelsens ønsker både visuelt i materialevalg, de fysiske rammer og omgivelser for at ramme lige præcis den atmosfære og ånd, som Privathospitalet Mølholm er så kendt for,” siger Uffe Lumbye Nielsen, arkitekt ved RAVN Arkitektur.
Front- og backstage giver roligt flow
Hospitalet er inddelt i et frontstage- og backstageområde. Frontstage danner ramme om patientens ankomst, ventezoner og et gæstetorv, og backstage danner ramme om selve behandlingen og den efterfølgende indlæggelse for dem, som er blevet opereret.
Et gangforløb bliver den rygrad, der funktionelt og arkitektonisk binder bygningen sammen på tværs, og giver en naturlig opdeling og et simpelt og roligt flow for både patienter og personale.
Et af Danmarks førende privathospitaler
Privathospitalet Mølholm er i dag kendt som et af Danmarks førende privathospitaler. Hospitalet har afdelinger i Aarhus og København med hovedsæde i Vejle og er det hospital med flest lægelige specialer i privatregi.
Siden 1992 hvor hospitalet blev grundlagt af speciallæge Steen Kofod i en patriciervilla i Mølholm har det på grund af sin succes været udvidet, om- og tilbygget over årene. Senest i 2010, hvor en ny toetagers fløj med fem operationsstuer og flere ambulatorier blev opført.
I 2021 offentliggjorde Privathospitalet Mølholm planen om et nyt byggeri på grund af pladsmangel på Brummersvej.
Visionen om et nyt, moderne og fleksibelt hospital er nu endelig ved at blive en realitet. Og arkitekten bag er ikke i tvivl om, at det kommer til at lykkes:
"En af vores største målsætninger har været at få alle elementer til at gå op i en højere enhed med hospitalets ønsker for nuværende og fremtidige services inden for behandling, omsorg, pleje, genoptræning og rehabilitering," siger Uffe Lumbye Nielsen.
Brugerdesign og DGNB Guld-certificering
Brugen af energieffektive løsninger og brugerinddragelse har været en stor opmærksomhed i tilblivelsen af det nye hospital.
"Patientoplevelsen er hjertet i Privathospitalet Mølholm, og vores kerneværdi er hele tiden at sætte mennesket først - både patienter og personale. Derfor har vi inddraget brugergrupper tidligt i designfasen, og modeller er testet af i 1:1-skala," udtaler Jesper Bøje, administrerende direktør for Privathospitalet Mølholm.
Det nye hospital er designet med fokus på bæredygtighed og planen er at opnå en DGNB Guld-certificering, blandt andet med valg af materialer med lavere klimaaftryk, energioptimering af scannere og solcelleanlæg på tagfladen af det 12.000 kvadratmeter store byggeri.
Topmoderne faciliteter og ny teknologi
Privathospital Mølholm får otte moderne operationsstuer alle med adgang til dagslys. Hele operationsafsnittet bliver udstyret med den nyeste medicinske teknologi for at sikre høj kvalitet og patientsikkerhed. Adgangen til operationsstuerne sker gennem sluser for at opretholde en høj hygiejnestandard. Og en helt ny sterilcentral med nye vaskemaskiner og autoklaver bliver lettilgængeligt for personalet til både operationsstuer og ambulatoriefløjen.
"Med de nye operationsstuer, som er 50 procent større end vores nuværende, kan vi tilbyde vores patienter behandling i topmoderne faciliteter, samtidig med at vi skaber et bedre arbejdsmiljø for vores medarbejdere," siger Jesper Bøje.
Udover de moderne operationsstuer vil det nye Privathospital Mølholm også rumme en topmoderne billeddiagnostisk afdeling. Afdelingen skal skabe et roligt og behageligt miljø for patienterne, og bliver udstyret med to MR-scannere, en CT-scanner, røntgenudstyr og faciliteter til mammografi og dexa- og ultralydsscanning.
Ny CARE afdeling
I oktober 2025 åbner den sidste del af hospitalet dørene til fløjen, CARE.
CARE er det nyeste skud på stammen på Privathospitalet Mølholm, der tilbyder omsorg og pleje, træning og genoptræning eller aflastning efter operation eller længere tids sygdom.
Tankerne om etableringen af CARE begyndte for en del år siden, fortæller privathospitalets administrerende direktør:
”Vi er rigtig spændte på, hvordan danskerne tager imod vores nye omsorgsafdeling – i takt med at befolkningen lever længere og samfundet får flere og flere ældre, forventer vi større efterspørgsel af pleje, hjælp til løbende justering af medicin, træning og genoptræning,” siger Jesper Bøje.
CARE har 12 enkeltsengsstuer med tilhørende badeværelse. Fire af stuerne har også plads til en pårørende. I den nye afdeling er der sygeplejersker døgnet rundt, og det daglige personale består af fysioterapeuter og sygeplejersker i tæt kontakt til behandlere og speciallæger i det øvrige hospital.
Fra fem patriciervillaer til 12.000 kvadratmeter nordisk design
Privathospitalet Mølholm råder i dag over fem matrikler på Brummersvej, hvoraf Brummersvej 1 er den største med operationsstuer, sengeafdeling, ambulatorier og billeddiagnostik. De øvrige mindre bygninger huser diverse ambulatorier og administrative funktioner.
Med det nye byggeri i Vejle, samles hospitalets services, hospitalsfunktioner og personalet under ét tag. Patienter og medarbejdere vil få adgang til et moderne og teknologisk privathospital midt i naturen, tæt på motorvejen med gode adgangsforhold, CARE afsnit, enestuer ved indlæggelse og masser af parkeringspladser.
Fakta om det nye hospital
- Privathospitalet Mølholm får ny adresse på Sysselvej 8 i Vejle
- Hospitalet forventes at stå færdigt sommeren 2025
- Hospitalet har 12.000 kvadratmeter
- 32 sengepladser, heraf 24 enkeltsengsstuer
- 8 operationsstuer
- 34 undersøgelsesrum
- 32 specialer
- 220 medarbejdere
- 2 MR-scannere, 1 CT-scanner og røntgenudstyr
- Dexa- og ultralydsscanning
- Sterilcentral med 4 vaskemaskiner og 3 autoklaver
- CARE afdeling med 12 enkeltsengsstuer
- Projekteret af RAVN Arkitektur og ingeniørfirmaet NIRAS
- Byggeriet er opført af hovedentreprenør KG Hansen
- Privathospitalet Mølholm ejes af hovedaktionær KIRKBI
3D tegninger, RAVN Arkitektur
18. september 2024